Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Direkt lett utcanév a Ferencvárosban a kínai kommunisták által üldözött püspök


HUNGARY-FUDAN-BUDAPEST
HUNGARY-FUDAN-BUDAPEST

Nemrég több utcanevet lecserélt Ferencváros a Fudan egyetem tervezett helye környékén. Az új utcanevek pedig a Kínai Kommunista Párt áldozataira emlékeztetnek. Baranyi Krisztina kerületi polgármester és Karácsony Gergely főpolgármester avatták fel szerdán az az átnevezett utcákat.

Ferencváros délnyugati részén, a Nagyvásártelepnél a Helyi kikötő út új neve az Ujgur mártírok útja, a Hídépítő utcából pedig Dalai Láma út lett. Ahogy a környéken lesz a Szabad Hongkong út vagy a Hszie Si-kuang püspök út is.

Az elnevezések teljesen nyíltan politikai célzatúak, és mivel jelenleg nem él ott senki, nem kap új iratokat egy lakó sem.

Az átnevezések helyszíne nem véletlen, a kormány által a kínai Fudan egyetem Budapestre tervezett központjának helyszíne körül történtek az átnevezések. Az utcanevek pedig a Kínai Kommunista Párt számára különösen érzékeny témákat érintenek, a helyi keresztényüldözést, az ujgur koncentrációs táborokat, illetve Tibet és Hongkong lakosainak szabadságát.

"Az emberek hatalma erősebb, mint a hatalom emberei"

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester és Karácsony Gergely főpolgármester közösen avatták fel az új utcaneveket szerdán. Baranyi Krisztina elmondta, hogy az átnevezés tudatos politikai akció volt. Azért éltek vele, mert a kormány a fejük fölött döntve szeretné a Ferencvárosba költöztetni a kínai Fudan magánegyetemet, több százmilliárd forint közpénzből.

Pedig korábban Diákvárosról állapodtak meg a kormánnyal erre a helyszínre, a kerület és Budapest pedig egyáltalán nem ért egyet a váratlan változtatással.

Ezért azokkal az eszközökkel fognak élni, amik a rendelkezésükre állnak. Emellett abban bízik, hogy ha később erre jár majd akár egy tibeti, akkor az utcanevekkel találkozni fog, a Fudan egyetem ide tervezett központjával viszont nem.

Tibeti férfi áll a Dalai Láma út táblája mellett 2021. június 2-án.
Tibeti férfi áll a Dalai Láma út táblája mellett 2021. június 2-án.

Arra is biztatott minden budapestit, hogy vegyenek részt beruházással kapcsolatos konzultáción, ami június 4-től indul. Ehhez lakcímkártya kell majd online és offline is kitölthető lesz.

Kérdésre azt is elmondta, az átnevezésekről nem egyeztetett a helyi Fidesz-frakcióval, a veszélyhelyzeti felhatalmazás miatt egyedül döntött. Nem akarta ugyanis, hogy idő előtt kiszivárogjon a lépés.

Karácsony Gergely főpolgármester arról beszélt, hogy ők tartják magukat a megállapodásaikhoz és az elveikhez. Ferencváros pedig átfogó megállapodást kötött a kormánnyal a terület átalakításról, ezt akarja most egyoldalúan megváltoztatni a kormány a Fudannal. Szerinte a városnak és Magyarországnak sem érdeke a Fudan idehozatala, kizárólag talán néhány építőcégé és a kínai államé.

A főpolgármester szerint a Fudan számos olyan értéket kérdőjelez meg, amik mellett Magyarország 30 éve elkötelezte magát, mint a szabadság és a szolidaritás. Ezért neveztek át utcákat olyan szereplőkről, akik a kínai állam működésének kárvallottjai. Különös tekintettel Hszie Si-kuang katolikus püspökre, hiszen elvileg például a kormánynak is számít a keresztényüldözés elleni fellépés.

Hszie Si-kuang püspök
A katolikus vallás be van tiltva Kínában, legalábbis abban az értelemben, ahogy mi ismerjük. Csak olyan „katolikus hazafiak” működhetnek zaklatás nélkül, akik nem ismerik el a római pápát, viszont „buzgón szeretik a szocialista anyaországot”, azaz a gyakorlatban a pártot. Hszie Si-kuang püspök 28 éven át volt börtönben, mert nem volt hajlandó megtörni a kommunisták nyomásának, nem tagadta meg a hitét. Ezzel csak kicsit kevesebbet volt börtönben a hatvanas évek óta, mint elöljárója, Kung bíboros, a sanghaji püspök. Hszie Si-kuang püspök 1992-ben szabadult, 2005-ös haláláig rendőri megfigyelés alatt állt.

"Az emberek hatalma erősebb, mint a hatalom emberei"

– mondta Karácsony Gergely, ezért ajánlotta a június 5-i, szombati budapesti tüntetést azoknak, akik megmutatnák, hogy a magyar hallgatóknak épített Diákváros az előnyösebb cél, mint a kínai hallgatóknak épített Fudan egyetem.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG