Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kína orosz olajimportja megugrott, megelőzte a szaúdit


Olajtartályok Kelet-Kínában, Santung tartományban 2013. január 16-án
Olajtartályok Kelet-Kínában, Santung tartományban 2013. január 16-án

Májusban több mint a felével nőtt a kínai olajimport Oroszországból az egy évvel korábbihoz képest, ami a növekvő kereskedelem jele, miközben sok nyugati ország szankciókat vezetett be az üzemanyagra, és egyéb intézkedéseket hozott, hogy megbüntesse Vlagyimir Putyin elnököt az ukrajnai háború miatt.

A kínai vámhivatal adatai szerint a világ második legnagyobb gazdasága több mint 8,4 millió tonna orosz olajat importált, ami 55 százalékos növekedés 2021 májusához képest.

Ez Oroszországot tette Kína fő olajforrásává májusban, megelőzve Szaúd-Arábiát.

A Bloomberg News szerint a kínai beszerzések rekordot döntöttek.

Hszi Csin-ping elnök és Putyin két év után először találkozott egymással a 2022-es pekingi téli olimpia előtt. Kína nem volt hajlandó nyilvánosan elítélni az inváziót.

Sok nyugati importőr elutasította az orosz energiát, amióta orosz katonák tízezrei özönlöttek át a határon Ukrajnába február 24-én, a második világháború óta legnagyobb európai invázió során.

A kínai gazdaságot időközben lelassították a korlátozások, amelyeket akkor vezettek be, amikor az országban minden korábbinál súlyosabbá vált a két éve tartó Covid–19-járvány.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG