Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kína továbbra is ellenzi az Oroszország elleni gazdasági szankciókat


Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök Pekingben 2018. június 8-án

A kínai elnök megerősítette, hogy országa nem támogatja az egyoldalú büntetőintézkedéseket, az „ítélkezés messzire nyúló karját”, közvetlenül azonban nem említette az ukrajnai háború miatt Oroszországgal szemben elrendelt nemzetközi szankciókat.

Hszi Csin-ping csütörtökön figyelmeztetett, hogy a gazdasági szétcsatolás, a nyomásgyakorlás, az ellátási láncok megzavarása nem fog működni.

„Kína globális kezdeményezést kíván előterjeszteni, amely megerősíti a biztonság oszthatatlanságának elvét. Ezt ugyanis meg kell erősíteni, valamint kiegyensúlyozott, hatékony és fenntartható biztonsági architektúrát kell kiépíteni, ellenezni kell az olyan nemzetbiztonsági építkezést, amely más országok bizonytalanságán alapul” – mondta a dél-kínai Hajnan tartományban rendezett Boao Ázsiai Fórumon elmondott beszédében.

Peking az ukrajnai invázió február 24-i megindítása óta többször is élesen bírálta az Oroszországgal szembeni nyugati szankciókat, ugyanakkor – hasonló büntetőintézkedésektől tartva – nem is állt ki teljes mellszélességgel Moszkva mellett, noha a katonai akciót nem ítélte el.

Az orosz kormány azt hangoztatja, hogy a nyugati országoknak tiszteletben kell tartaniuk a „biztonság oszthatatlanságának” elvén alapuló megállapodásokat, amelyek értelmében egyetlen ország sem erősítheti a biztonságát mások rovására.

Hszi kijelentette, hogy dolgozni kell a globális ellátási láncok stabilizálásán, illetve leszögezte, hogy Kína gazdasága rendkívül ellenálló, a hosszú távú trendek pedig nem változtak.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG