Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kínában megtorpant a lezárás elleni tiltakozás, rendőrök lepik el az utcákat


Egy tüntetőt tuszkolnak be a rendőrautóba Sanghajban 2022. november 27-én
Egy tüntetőt tuszkolnak be a rendőrautóba Sanghajban 2022. november 27-én

A hatalmas rendőri jelenlét mellett kedden Pekingben szó sem esett további tiltakozásokról a kormány szigorú járványellenes intézkedései ellen, miközben a hőmérséklet is jóval fagypont alá esett. Sanghaj, Nanking és más városok, ahol online szólítottak fel a gyülekezésre, szintén csendesek voltak.

A tüntetések Kína rendkívül szigorú vírusellenes intézkedései ellen több városra is kiterjedtek hétvégén, ez volt évtizedek óta a legnagyobb demonstráció a kormányzó Kommunista Párttal szemben. A hatóságok enyhítettek néhány szabályozáson, nyilvánvalóan azért, hogy megpróbálják elfojtani a közharagot, de a kormány semmi jelét nem mutatja annak, hogy visszalépne szélesebb körű koronavírus-stratégiájától, és elemzők arra számítanak, hogy a hatóságok gyorsan elhallgattatják az ellenvéleményeket.

A rendőrség véletlenszerűen ellenőrizte a telefonokat a sanghaji Nép terén találhatón metróállomáson hétfő este – számolt be egy szemtanú. Az illető a megtorlástól tartva nem volt hajlandó megadni a nevét, mivel éppen az állomás közelébe tervezett tüntetésre tartott, amelyet aztán nem talált meg.

Hongkongban hétfőn mintegy ötven, az anyaországból érkező kínai diák énekelt a Hongkongi Kínai Egyetemen, néhányan gyertyát gyújtottak, így fejezték ki támogatásukat azok mellett, akik a kínai városokban a milliókat otthonukba záró korlátozások ellen tüntettek. A hallgatók eltakarták az arcukat, hogy elkerüljék a hivatalos megtorlást, és azt skandálták: „Nincs PCR-teszt, csak szabadság!” és „Szálljatok szembe a diktatúrával, ne legyetek rabszolgák!”

Ez az összejövetel volt több mint egy év óta egy másik hasonló megmozdulással együtt a legnagyobb tiltakozás Hongkongban, az anyaországtól elkülönülő jogrendszerrel rendelkező kínai területen, ahol szabályokat vezettek be a demokráciapárti mozgalom leverésére.

„Régóta szerettem volna hallatni a hangomat, de nem volt rá lehetőségem – mondja a 29 éves sanghaji James Cai, aki egy hongkongi tüntetésen fehér papírlapot tartott a magasba a kormánypárt mindent átható cenzúrájával szembeni tiltakozás jelképeként. – Ha az anyaországban élők nem tudják tovább tűrni, akkor én sem tudom.”

Nem világos, hogy hány embert vettek őrizetbe a tiltakozások pénteki kezdete óta az anyaországban. A dühös tüntetéseket az váltotta ki, hogy az északnyugati Ürümcsi városában tíz ember halt meg egy tűzvészben. Az emberek dühös kérdéseket tettek fel az interneten arról, hogy a tűzoltókat vagy a menekülni próbáló áldozatokat a lezárt ajtók vagy más vírusellenes korlátozások akadályozták-e a kijutásban. A hatóságok tagadták ezt, de az incidens célpontjává vált a közvélemény korlátozásokkal szembeni frusztrációjának.

Ehhez kapcsolódóan: Fokozódik az elégedetlenség Kínában a zéró-Covid-politika miatt

Enyhítések helyi szinten

Anélkül hogy említést tettek volna a tiltakozásokról, a Hszi elleni bírálatokról vagy a tűzesetről, egyes helyi hatóságok hétfőn enyhítettek a korlátozásokon.

A pekingi városvezetés bejelentette, hogy a továbbiakban nem állítanak fel kaput, hogy elzárják a bejutást az olyan épületblokkokba, ahol fertőzést találtak.

„Az átjáróknak szabadnak kell maradniuk az orvosok szállításához, a vészhelyzetből meneküléshez és a mentéshez” – mondta Vang Daguang, a járvány elleni védekezésért felelős városi tisztviselő a hivatalos kínai hírszolgálat szerint.

Kanton, az ipari és kereskedelmi központ, amely Kína legújabb fertőzési hullámának legnagyobb melegágya, bejelentette, hogy egyes lakosoknak többé nem kell alávetniük magukat a tömeges tesztelésnek.

Ürümcsi, ahol a tűzeset történt, és az északnyugati Hszincsiang régió egy másik városa közölte, hogy a piacok és más vállalkozások az alacsony fertőzési kockázattal rendelkező területeken a héten újranyitnak, és újraindulnak a városi buszok is.

A zéró-Covid-politika, amelynek célja minden fertőzött elkülönítése, hozzájárult ahhoz, hogy Kínában a megbetegedések száma alacsonyabb legyen, mint az Egyesült Államokban és más nagyobb országokban. Az intézkedésekkel szembeni tolerancia azonban megkopott, miután egyes vidékeken az embereket akár négy hónapra is az otthonukba zárták, és a hírek szerint nem jutottak megbízható élelmiszer- és orvosi ellátáshoz.

A kormányzó párt múlt hónapban ígéretet tett a zavarok csökkentésére a karantén- és a 20 irányelvként ismert egyéb szabályok megváltoztatásával. A fertőzések megugrása azonban arra késztette a városokat, hogy szigorítsák az ellenőrzést.

Kedden a napi új esetek száma az elmúlt napok újabb rekordjai után enyhén csökkent, 38.421-re. Ebből 34.860 embernél nem jelentkeztek tünetek.

Ehhez kapcsolódóan: Hasonlítsa össze, kiket látogatnak gyakran a kínai kommunista vezetők!

Mindennek ellenére marad a régi stratégia

A kormánypárti Zsenmin Zsipao a párt vírusellenes stratégiájának hatékony végrehajtására szólított fel, jelezve, hogy Hszi kormánya nem tervez irányváltást.

„A tények teljes mértékben bebizonyították, hogy a megelőzési és ellenőrzési terv minden változata kiállta a gyakorlat próbáját” – írta a lap kommentátora.

Hongkongban a Kínai Egyetemen tüntetők plakátokat tettek ki, amelyeken ez állt: „Ne féljetek. Ne felejtsetek. Ne bocsássatok meg”, és elénekelték a Hallod-e a nép dalát? című dalt a Nyomorultak című musicalből. A többség üres fehér papírlapok mögé rejtette az arcát.

„Szeretném kimutatni a támogatásomat – mondta egy 24 éves anyaországi diák, aki a megtorlástól való félelmében csak G.-ként mutatkozott be. – Olyan dolgokkal törődöm, amelyekről a múltban nem tudhattam.”

Szemtanúk és a közösségi médiában megjelent videó szerint a hétvégén tüntetések voltak Hongkong mellett Kantonban, délnyugaton Csengtuban és Csungkingban, valamint keleten Nankingban is. Kanton korábban erőszakos összecsapásoknak is a helyszíne volt a rendőrség és a karantén ellen tiltakozó lakosok között.

A legtöbb tüntető a túlzott korlátozásokra panaszkodott, de néhányan Hszire, Kína nyolcvanas évek óta legnagyobb hatalmú vezetőjére irányították a haragjukat. Az Associated Press által hitelesnek talált videóban szombaton a tömeg Sanghajban ezt skandálta: „Hszi Csin-ping! Takarodj! KKP! Takarodj!"

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG