Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kínában visszaszorítják a „nem orvosi célból szükséges” abortuszokat


Kínai nők a gyerekükkel egy pekingi parkban 2011. április 5-én
Kínai nők a gyerekükkel egy pekingi parkban 2011. április 5-én

Kínában visszaszorítják a „nem orvosi célból szükséges” abortuszok számát a kormány hétfői bejelentése szerint.

A kínai államtanács arról számolt be, hogy intézkedéseket fognak hozni a nem kívánt terhességek megelőzése érdekében is, és ösztönözni fogják a férfiakat arra, hogy vállaljanak nagyobb részt a felelősségből ezen a téren. A hatóságok célként tűzték ki a szexuális nevelés javítását, a családtervezés elősegítését.

Teljeskörűen végre kell hajtani a nemek közti egyenlőség nemzeti politikáját, illetve azt az alapelvet, miszerint a gyerekeknek elsőbbséget kell élvezniük – hangsúlyozta Huang Hsziao-vej, a testület gyermek- és nőügyi bizottságának helyettes igazgatója.

Peking már korábban szigorú szabályokat hozott a nemi alapú abortuszok felszámolása érdekében, amelyek a bírálók szerint jelentősen hozzájárulnak a nemek közötti egyenlőtlenséghez.

Miután Kínában évtizedeken át korlátozták a népesség növekedését, a hatóságok a demográfiai változásokra tekintettel az utóbbi években elkezdték támogatni a születésszám serkentését. Júniusban bejelentették, hogy kettő helyett immár három gyerek vállalását engedélyezik minden pár számára, valamint intézkedéseket hoznak a gyereknevelés anyagi terheinek mérséklése érdekében.

Évi tízmillió abortusz

Egyelőre nem világos, hogy a művi terhességmegszakítások tervezett visszaszorítása az egyre csökkenő születési arány növelését hivatott-e szolgálni. A születések számának zuhanása szakértők szerint a következő évtizedek egyik legnagyobb kihívása lesz a távol-keleti ország számára.

Bár továbbra is Kínában él a legtöbb ember a világon, a legutóbbi népszámlálás adatai azt mutatják, hogy az ötvenes évek óta 2011 és 2020 között volt a leglassabb a népesség növekedése. Néhány éven belül pedig minden bizonnyal csökkenni kezd majd a népességszám.

A nemzeti egészségügyi bizottság szerint 2014 és 2018 között évente átlagosan 9,7 millió abortuszt végeztek az országban, ami 51 százalékos növekedést jelent a 2009 és 2013 közötti időszakhoz képest. Azt nem tudni, hogy ebből hány számított „orvosi célból szükségesnek”.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG