Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kínai külügyminiszter: Tajvan nem Ukrajna


A kínai külügyminisztérium február 23-án kijelentette, hogy Tajvan „nem Ukrajna” – a kijelentés egyszerre hűvös gesztus Oroszország, Kína szövetségese, de a de facto független Tajvan felé is, mivel Peking megerősítette álláspontját, hogy Kína részének tekinti a szigetet.

A kínai külügyminiszter kijelentése azután hangzott el, hogy Tajvan elnöke, Caj Ing-ven a kelet-európai területi válsággal szemben fokozott éberségre szólított fel. Caj Boris Johnson brit miniszterelnöknek válaszolva beszélt az ukrajnai válságról, miután Johnson arról beszélt, hogy Tajvan önállósága is veszélybe kerülhet, ha a Nyugat nem áll ki határozottan Oroszországgal szemben és Ukrajna függetlensége mellett.

Hua Csunying külügyminisztériumi szóvivő elutasította az Ukrajna és Tajvan közötti párhuzamot. „Tajvan nem Ukrajna – mondta. – Tajvan mindig is Kína elidegeníthetetlen része volt. Ez vitathatatlan jogi és történelmi tény.”

Tajvan is kiáll Ukrajna szuverenitása mellett

Kína az Egyesült Államokkal szövetséges Tajvant saját területének tekinti, és úgy tekint rá, mint egy szakadár tartományra, nem pedig független államra. A Kínai Köztársaság legyőzött kormánya 1949-ben Tajvan szigetére menekült, miután vesztett a kommunistákkal szemben, akik létrehozták a Kínai Népköztársaságot, és ma is kormányoznak.

A tajvani elnök eközben együttérzését fejezte ki Ukrajna helyzete iránt. „Kormányunk elítéli, hogy Oroszország megsértette Ukrajna szuverenitását (…) és arra ösztönöz minden felet, hogy továbbra is békés és racionális eszközökkel oldják meg a vitákat” – mondta, ugyanakkor ő is „alapvetően különbözőnek” nevezte Tajvant és Ukrajnát a földrajzi környezet és a nemzetközi ellátási láncok fontossága szempontjából.

„Azonban tekintettel arra, hogy külső erők megpróbálják manipulálni az ukrajnai helyzetet és befolyásolni a tajvani társadalom morálját, minden kormányzati egységnek éberebbnek kell lennie a kognitív hadviseléssel szemben” – mondta Caj.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG