Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kína felfüggesztette a litván marhahús importját, Tajvan lehet az ok


A tajvani külügyminiszter, Joseph Wu a külképviseletek kölcsönös létesítéséről beszél Litvániával újságíróknak Tajpejben 2021. augusztus 10-én
A tajvani külügyminiszter, Joseph Wu a külképviseletek kölcsönös létesítéséről beszél Litvániával újságíróknak Tajpejben 2021. augusztus 10-én

Kína szerdától felfüggesztette a Litvániából származó marhahús behozatalát – közölte a vámfőigazgatóság, miközben egyre intenzívebbé válik a kereskedelmi csetepaté a balti országgal és nyugati szövetségeseivel. Ennek középpontjában Kína igénye áll Tajvanra.

A vámhatóság a felfüggesztés okát nem közölte.

Az ügynökség általában akkor állítja le a húsimportot, ha az exportáló országok az állatállományt érintő járvány kitöréséről számolnak be. Litvánia mostanában egyetlen állatbetegséget sem jelentett az Állategészségügyi Világszervezetnek (OIE).

Kína azután lépett, hogy Nagy-Britannia hétfőn bejelentette: csatlakozik az Egyesült Államokhoz és Ausztráliához, velük együtt támogatja a Kereskedelmi Világszervezetnél Kínával szemben indított uniós kereskedelmi keresetet a Peking által Litvániával szemben hozott állítólagos kereskedelmi korlátozások miatt.

Az Európai Bizottság közölte, hogy Litvánia Kínába irányuló exportja 91 százalékkal esett vissza decemberben 2020 azonos hónapjához képest.

Litvánia tavaly engedélyezte Tajvannak, hogy de facto nagykövetséget nyisson fővárosában, Vilniusban, és ezzel magára haragította Pekinget, amely saját területének tekinti az önálló kormánnyal rendelkező szigetet.

Zsao Li-jian, a kínai külügyminisztérium szóvivője nem kívánt részletesen beszélni a marhahús-behozatal felfüggesztéséről, de azt mondta, Litvániának ki kell javítania a hibáit.

„Litvániának szembe kell néznie a tényekkel, orvosolnia kell a hibáit és vissza kell térnie az Egy Kína elvéhez vezető helyes útra, ahelyett hogy összekeverné a jót a rosszal” – mondta Zsao, arra utalva, hogy a kínai politika megköveteli, hogy az országok ismerjék el: Tajvan hozzá tartozik.

A tajvani külügyminisztérium elítélte a legutóbbi kínai lépést, melyet egyoldalúnak és zaklatónak nevezett. Szerinte ez a legújabb példa arra, hogy Peking megpróbálja megváltoztatni Litvánia külpolitikáját.

„Határozottan kiállunk Litvánia mellett” – mondta újságíróknak Joanne Ou, a minisztérium szóvivője.

Kína a világ legnagyobb marhahúsimportőre, de a Litvániából érkező szállítmányok minimálisak. Kína mindössze 775 tonnát szállított Litvániából 2021-ben az egész évben importált 2,36 millió tonna marhahúsból a kínai vámadatok szerint.

Tajvan fokozta Litvániából származó élelmiszerimportját, hogy enyhítse a kínai korlátozások hatását, amelyek legutóbb a rumot érintették. Ebből az első, 1200 palackból álló tétel kevesebb mint egy óra alatt elfogyott februárban.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG