Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kínai vakcinát vizsgál az Európai Gyógyszerügynökség


Sinovac vakcinát készít elő beadásra egy egészségügyi dolgozó egy thaiföldi kórházban
Sinovac vakcinát készít elő beadásra egy egészségügyi dolgozó egy thaiföldi kórházban

Az Európai Gyógyszerügynökség kedden bejelentette, hogy elkezdte a kínai Sinovac koronavírus elleni vakcina sürgősségi vizsgálatát. Azt szeretnék megállapítani, hogy mennyire hatékony és biztonságos az oltóanyag. Ez az első lépés az esetleges uniós engedélyezéshez vezető úton.

Az EMA kedden azt közölte, hogy a vizsgálat megkezdéséről szóló döntés alapját laborvizsgálatok és klinikai vizsgálatok előzetes eredményei adják.

Ezek a vizsgálatok azt sugallják, hogy a vakcina beindítja az koronavírust legyőző antitestek termelését és segíthet a betegség elleni védelemben” ‒ áll az ügynökség közleményében.

Az EMA, amely eddig négy koronavírus elleni vakcinát hagyott jóvá, hozzátette, hogy egyelőre még nem kérelmezték a Sinovac forgalomba hozatali engedélyét.

Az ügynökség azt közölte, hogy szakértői „értékelik az adatokat, amint azok elérhetővé válnak, hogy eldönthessék: a vakcina előnyei felülmúlják-e a kockázatait. A gyorsított vizsgálatot addig folytatják, amíg „​elegendő bizonyíték nem áll rendelkezésre ahhoz, hogy kérelmezzék az engedélyt a hivatalos forgalomba hozatalhoz” ‒ közölte az EMA, hozzátéve, hogy nem lehet megjósolni, mire mikor kerülhet sor.

A WHO a héten dönt

Az amszterdami székhelyű ügynökség bejelentése előtti napon az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik tisztségviselője azt mondta, hogy a WHO a héten eldönti, jóváhagyja-e két kínai vakcina vészhelyzeti alkalmazását.

A jóváhagyás azt jelentené, hogy kínai vakcina először kap vészhelyzeti alkalmazási engedélyt az ENSZ egészségügyi ügynökségétől, és lökést adna a ma még csak kevés országban bevetett kínai vakcinák szélesebb körű alkalmazásának.

Mariangela Simao, a WHO gyógyszer- és oltási ügyekben illetékes főigazgató-helyettese szerint még néhány „​utolsó simításra” van szükség ahhoz, hogy a WHO technikai tanácsadó csoportja kimondja a döntő szót a Sinopharm- és a Sinovac-vakcinákról.

Készült az AP tudósítása alapján
XS
SM
MD
LG