Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kínzás, de akár halál is várhat a belarusz kick-box világbajnokra


 Alexej Kudin
Alexej Kudin

Politikai üldöztetéssel és kínzással kell szembenéznie a világbajnok kick-box sportolónak, amennyiben Oroszország kiadja őt a belarusz hatóságoknak. Alekszej Kudint Moszkvában vették őrizetbe.

Egy instagram posztban számolt be a belarusz Sport Szolidaritási központ arról, hogy a Téglaként is ismert világhírű sportolót őrizetbe vették Moszkvában. Alekszej Kudin ősszel menekült Oroszországba. A kick-box világbajnokot azzal vádolják Belaruszban, hogy a Lukasenka elleni tüntetések során agresszívan lépett fel a hatóságokkal szemben. Ha elítélik, akár 5 év börtönt is kaphat.

Az alapítvány szerint, ha Oroszország kiadja a sportolót, akkor hazájában „kínzással, elnyomással, de akár halállal is szembesülhet”.

Kudin az augusztus 9-i elcsalt elnökválasztás után kirobbant tiltakozáson vett részt Maladzecsnában, ahol a rendőrök könnygázzal és gumibottal támadtak a demonstrálókra. A dulakodásban a nehézsúlyú világbajnok kiütötte a biztonsági szolgálat egy tagját.

Már megjárta a belarusz börtönt

Kudint a demonstrációt követően egy kórház közelében tartóztatták le, ahol a sérüléseit kezelték. Az őrizetbe vett sportolót a börtönben többször is megverték és gumlövedékkel is rálőttek. Két hét után házi őrizetbe helyezték, ezt követően menekült Oroszországba. Az ellene indított novemberi tárgyaláson már nem vett részt, körözést adtak ki.

Az augusztus 9-i elnökválasztást követő tömegtüntetések során több demonstrálót is bebörtönöztek és brutálisan megkínoztak. Egy 31 éves férfit halálra vertek a hatóságok.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG