Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„A likvidálás tűnjön nagyon természetesnek”


Aljakszandr Lukasenka a fegyveres erők tagjaival találkozik Minszkben tavaly augusztus 21-én
Aljakszandr Lukasenka a fegyveres erők tagjaival találkozik Minszkben tavaly augusztus 21-én

Független szakértők szerint valódi az a kiszivárgott hangfelvétel, amelyen Belarusz volt KGB-főnökét hallani, amint Aljakszandr Lukasenka bírálóinak külföldön történő meggyilkolásáról beszél. Ez jól jelzi, mennyire veszélyes a rezsim otthon és külföldön is.

A hangfelvétel 2012-ben szivárgott ki. A Szabad Európa és a Voice of America orosz nyelvű tévéadója, a Current Time egy független szentpétervári szakértői csoporttal, az Audiovizuális Dokumentumok Bűnügyi Laboratóriumával (KLAD) vizsgáltatta be.

Ez a csapat állította helyre az elsüllyedt Kurszk atomtengeralattjáró audiofelvételeit és végzett szakértői munkát a szmolenszki légiszerencsétlenség után, amelynek során lezuhant a lengyel elnököt szállító TU-154-es repülő.

A szakértők úgy találták, hogy az felvételen valóban Vagyim Zajcev volt belarusz KGB-főnök hangját hallani.

Mit mond a volt KGB-főnök?

A felvétel 2012-ben Vagyim Zajcev irodájában készült. Rajta kívül még két férfi hangját hallani, amint Lukasenka bírálói – a belarusz erőszakszervezetek külföldön tartózkodó volt tagjai – és Pavel Seremet újságíró likvidálásáról beszélgetnek. Seremetet 2016-ban Kijevben meggyilkolták.

A likvidálás tűnjön nagyon természetesnek, hogy kib....ttul ne kételkedjen benne senki. Preciziós csapásnak kell lennie” – mondja Zajcev a több, mint egyórás felvételen.

Zajcev azt is megjegyzi, hogy Lukasenka 1,5 millió dollárt hagyott jóvá a műveletre, „de nem maradhat annak semmilyen nyoma, hogy a belarusz KGB-nek köze volt az akcióhoz”.

Hogyan hitelesítették a hangját?

A szakértők 5 másik, az interneten szabadon elérhető, Zajcevvel készült felvétellel hasonlították össze a kiszivárogtatott audiót. A hang, a nyelvi fordulatok, a beszédstílus és a technikai jellemzők elemzése után arra jutottak, hogy a felvételen hallható hang a volt belarusz KGB-főnöké.

A kiszivárogtatott hangfelvételt egy volt belarusz kommandós, a 2006 óta külföldi emigrációban élő Igor Makar tavaly adta át a brüsszeli EUObserver portálnak, amely január 4-én tette közzé a felvételt. A Reform.by belarusz portál szerint a felvétel már korábban eljutott egyes nyugati titkosszolgálatokhoz és nemrég az ukrán rendőrséghez is.

Belarusz: 22 hete tüntetnek Lukasenka ellen
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:56 0:00

Az EUObserver saját nyomozása szerint Aljakszandr Lukasenka Németországban tervezett politikai gyilkosságokat hagyott jóvá, bár azokat soha nem követték el. A tervekben robbanóanyag és méreg bevetését emlegették, ami „jól jelzi, milyen veszélyt jelent az EU-államokra a lator állam” – jegyezte meg a brüsszeli portál.

Ők tették el láb alól a prominens újságírót?

A felvételen hallható férfiak beszélnek Pavel Seremet lehetséges meggyilkolásáról. A belarusz születésű újságíró egy autós robbantásban vesztette életét, 2016-ban, Kijevben.

Hogyan lehet természetesnek tűnő robbantást előidézni... rá kell állni Seremetre... berakunk valamit a kocsiba, hogy ennek a patkánynak ne lehessen megtalálni a kezét-lábát”.

Pavel Seremet pontosan így halt meg. Az ukrán hatóságok jelenleg három, korábbak Kelet-Ukrajnában harcolt férfit tartanak fogva gyanúsítottként a merénylet miatt.

Egy „ellenfelvétellel” próbálják hitelteleníteni a szivárogtatót

A belarusz külügyminisztérium az ex-KGB-főnök hangjának kiszivárogtatása után csalónak nevezte Igor Makart és kiadott egy másik hangfelvételt, amelyen egy övéhez hasonló hangot hallani, amint – a minisztérium állítása szerint - épp belarusz politikusokról szóló információt próbál eladni másfél millió euróért a vilniusi belarusz követség alkalmazottjának.

Január 20-án, egy Telegram-bejegyzésben Makar elismerte, hogy ő hallható a külügy felvételén és azt mondta, az csak egy részlet, tette pedig „tudatos lépés volt, hogy a belarusz elnökválasztások utáni várható tüntetésekre időzített erőszakos provokációt hiúsítson meg”.

Igor Makar azt állította, belarusz KGB-forrásokból úgy értesült, hogy a várható tüntetések idején ismeretlen fegyveresekkel lelövetik az OMON különleges egységek néhány tagját. Ez jó indokot szolgáltat majd a tiltakozások különösen kemény elfojtásához. Hozzátette, hogy a belföldi és külföldi médiumoknak és bloggereknek is felajánlotta az információt, de nem akartak vele foglalkozni.

Végül – szavai szerint – azért ment a követségre, hogy a belarusz vezetés számára világossá váljon: kiszivárgott a terv és így azt nem lehet végrehajtani.

Aljakszandr Lukasenka – a belarusz ellenzék szerint csalással elért – augusztusi választási győzelme óta rendszeresek a távozását követelő tüntetések. Az Európai Unió és az Egyesült Államok sem hajlandó elismerni újraválasztását.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG