Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kínzással és zsarolással vádolják az afgán nők a tálibokat az öltözködési szabályok megsértése miatt


Egy tálib harcos áll szolgálatban, miközben egy nő elsétál mellette Kabulban
Egy tálib harcos áll szolgálatban, miközben egy nő elsétál mellette Kabulban

Az elmúlt hetekben a tálibok keményen felléptek afgán nők és lányok ellen, akiket azzal vádolnak, hogy megsértették a szélsőséges csoport szigorú öltözködési szabályait. Néhány érintett nő és rokonai azt mondták a Szabad Európa Azadi Rádiójának, hogy a tálibok megalázták és megkínozták őket a fogva tartásuk alatt.

A tálibok hírhedt vallási rendőrsége az elmúlt hetekben több afgán nőt és lányt őrizetbe vett, mert állítólag megsértették a szélsőséges csoport iszlám öltözködési szabályait.

Köztük volt Zara húga is, akit január elején fogtak el Kabulban, mert állítólag a közterületen nem takarta el magát tetőtől talpig.

„A húgomat megalázták és megkínozták, amíg a tálibok fogságában volt – mondta Zara, aki saját védelme érdekében álnéven szerepel. – Azt mondták neki, hogy hitetlen, mert szűk ruhát hord” – tette hozzá.

Zara elmondta, hogy a családja kénytelen volt csaknem 12 ezer dollár (4,2 millió forint) kenőpénzt fizetni a táliboknak, hogy kiszabaduljon.

A tálibok szigorú fellépése a keményvonalas iszlamista öltözködési szabályokat állítólag megszegő nők ellen a legújabb fenyegetés az afgán nőkre. A 2021-es hatalomátvétel óta a tálibok súlyosan korlátozták a nők munkához és tanuláshoz való jogát, valamint a mozgási szabadságukat.

A tálibok 2022 májusában rendelték el, hogy minden nő viselje a teljes fejet és testet elfedő burkát vagy a testet elfedő abajaköpenyt és a fej nagy részét eltakaró nikábot nyilvános helyen. Ez utóbbi az Arab-öböl menti régióban elterjedt.

Az afgán nők, különösen a városokban a burkát és a nikábot az afgán kultúrától idegennek tartják. A tálibok hatalomra kerülése előtt a legtöbb nő csak egy laza fejkendőt viselt, amely a haját takarta el.

A tálibok a szigorított öltözködési szabályok betartatását eddig csak szórványosan ellenőrizték az országban, aktivisták szerint azonban januártól fokozták az ellenőrzést.

Letartóztatások

Masuda Kohisztáni, egy kabuli nőjogi aktivista azt mondta, hogy a tálibok még a hidzsábot viselő nőket és lányokat is megtámadtak. Ez egy olyan fejkendő, amely eltakarja a hajat és a nyakat, de az arcot nem.

Kohisztáni elmondta: szemtanúja volt annak, ahogy a tálib vallási rendőrség Kabul északi részén, Hairkán külvárosban őrizetbe vett egy húszéves nőt, aki hidzsábot viselt.

„A boltosok megpróbáltak szembeszállni a tálibokkal, azzal érvelve, hogy a nő visel hidzsábot, de a fegyveresek megverték őket – mondta Kohisztáni az Azadi Rádiónak. – A nő családja szenved. Nem tudják, mit tegyenek, hogy megtalálják” – tette hozzá.

Egy nikábot viselő nő belép egy kabuli szépségszalonba
Egy nikábot viselő nő belép egy kabuli szépségszalonba

A tálibok vallási rendőrségét az erkölcsvédelemért felelős minisztérium felügyeli, amely a tálib erkölcsi törvények végrehajtásáért felel, beleértve a szigorú öltözködési szabályokat és a nemek elkülönítését.

Egy fiatal nő, aki a megtorlástól való félelem miatt név nélkül nyilatkozott, azt mondta az Azadi Rádiónak, hogy a tálibok január 3-án több nőt is őrizetbe vettek Dast-e Barcsi városrészben, ahol sokan a síita hazara kisebbséghez tartoznak. Mint mondta, ő megúszta a letartóztatást, mert egy idősebb férfi figyelmeztette, hogy bújjon el.

„Azt mondta, fussak hazáig, mert a tálibok éppen most tartóztattak le több nőt a környéken” – mondta.

Mina Rafik, egy kabuli nőjogi aktivista közölte, hogy a tálibok kemény fellépése Kabulban kezdődött, de már az ország más részeire is kiterjedt, például a központi Dajkundi, a nyugati Herát, valamint az északi Balh, Kunduz és Tahar tartományra.

„Most már azt sem engedik meg, hogy megválasszuk, milyen ruhát hordunk – mondta az Azadi Rádiónak. – Hogyan fogják valaha is megengedni, hogy oktatást kapjunk vagy szabadon beszéljünk?” – kérdezte.

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan hány nőt vettek őrizetbe az elmúlt hetekben.

„Megalázó és veszélyes”

Az ENSZ és a nemzetközi jogvédő szervezetek elítélték a tálibok legújabb, nők elleni fellépését.

„A tálibok öltözködési szabályokkal kapcsolatos fellépése és az önkényes letartóztatások a nők mozgás- és véleménynyilvánítási szabadságának újabb megsértését jelentik Afganisztánban – közölte az Amnesty International. – Az elnyomást azonnal meg kell szüntetni, és az őrizetbe vett embereket szabadon kell engedni” – jelentette ki a szervezet.

Egy burkába öltözött afgán nő ruhát néz egy üzletben Fajzabadban, Badaksan tartomány fővárosában
Egy burkába öltözött afgán nő ruhát néz egy üzletben Fajzabadban, Badaksan tartomány fővárosában

Az ENSZ afganisztáni missziója (UNAMA) múlt héten közölte, hogy vizsgálja a bejelentéseket a nőkkel szembeni rossz bánásmódról és zsarolásról az elengedésükért cserébe.

„A fizikai erőszakkal járó intézkedések különösen megalázók és veszélyesek az afgán nők és lányok számára” – mondta Roza Otunbajeva, az ENSZ különmegbízottja és a misszió vezetője.

Zabihullah Mudzsáhíd, a tálibok fő szóvivője elutasította az UNAMA állításait.

„Az afgán nők maguktól viselik a hidzsábot – írta X-en, a korábbi Twitteren. – Nem kényszerítették őket erre, és nem is bánt velük rosszul az erkölcs és erény minisztériuma” – tette hozzá.

Afgán aktivisták szerint a szigorítás újabb súlyos csapás a nőkre, akiket gyakorlatilag kitöröltek a közéletből.

„Napról napra rosszabb a nők helyzete Afganisztánban” – mondta Rukija Szaí, egy kabuli nőjogi aktivista.

Írta Abubakar Siddique Khujasta Kabiri tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG