Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pár napja még börtönben ült, most kormányfő


Szadir Dzsaparov kirgiz kormányfő
Szadir Dzsaparov kirgiz kormányfő

Szadir Dzsaparov pár napja még börtönben ült, vasárnap pedig már rendkívüli szavazáson választotta miniszterelnöknek a kirgiz parlament, igaz a voksolás körül akadnak kérdőjelek. Ráadásul a politikus előélete és megítélése egyaránt vitatott.

Kirgizisztán parlamentje rendkívüli szavazáson választotta miniszterelnöknek Szadir Dzsaparovot, miután a közép-ázsiai országban napok óta kaotikus állapotok uralkodna a vitatott parlamenti választások nyomán.

Az idei választáson számos kisebb párt indult, akik nagy része azonban a hivatalos eredmény szerint nem érte el a parlamentben jutáshoz szükséges százalékot. Az ellenzéki pártok támogatói szerint ennek oka részben az, hogy a hatóságok a választási kampány során hatalmukkal visszaéltek, és választási csalásokban vettek részt.

Ahogy a Szabad Európa is megírta, a vasárnapi választás során több helyről valóban szavazatvásárlásokról és a szavazók megfélemlítéséről érkeztek hírek.

Érvénytelenítették a választást

A választások másnapján több kirgiz nagyvárosban is tüntetések kezdődtek, amelyek hamarosan zavargásba fordultak át. A tüntetők elfoglalták a parlamentet és az az elnöki hivatalt, valamint az államügyészség épületét is, mire a választási bizottság bejelentette, hogy teljesíti a tüntetők követeléseit, és érvényteleníti a választás eredményét.

Az elnök, Szooronbaj Dzseenbekov bejelentette a szükségállapot bevezetését, ám ez nem fékezte meg a tiltakozásokat, pénteken utcai harcok kezdődtek a szemben álló politikai erők támogatói között.

Az egyik vezető ellenzéki politikus, Temir Szarijev volt miniszterelnök (akinek a pártja szintén nem érte el a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt) kedden bejelentette, hogy politikusok egy csoportja létrehozta a Kirgiz Koordinációs Tanácsot a rend helyreállítása érdekében. Temir Szarijev követelte a hivatalban lévő kormány lemondását, egy „népbizalmi kabinet” alakítását és az új választások kiírását.

Az sem biztos, hogy megválasztották

A kormány hamarosan valóban megbukott, és a hét végére a parlament új miniszterelnököt bízott meg kormányalakítással. Az új kormányfő, Szadir Dzsaparov 2017 óta börtönben ült, a fogságból október 6-án szabadították ki a tüntetők több más bebörtönzött politikussal, köztük Almazbek Atambaev volt államfővel együtt.

A volt elnök azóta visszakerült a börtönbe, előtte állítólag merényletet is megkíséreltek ellene, egykori rabtársa viszont most kormányfői címet kapott. Igaz, a kinevezés legitimitása kérdéses, hiszen Szadir Dzsaparov megválasztásán a parlamenti képviselők kevesebb, mint fele vett részt (a többiek levélben szavaztak, legalábbis a parlament alelnökének állítása szerint).

Túszejtésért ült börtönben

Az új miniszterelnök előélete és megítélése igen vitatott: Szadir Dzsaparov korábban elnöki tanácsadóként vált ismertté, akkori felettesét, Kurmanbek Bakiev elnököt 2010-ben viszont szintén tüntetésekkel kényszerítették lemondásra, a politikus azóta Belaruszban él száműzetésben.

Szadir Dzsaparovot, aki ezt követően hosszú ideig kampányolt az új kormány ellen, 2017-ben 11,5 fél év börtönre ítélték egy állami tisztviselő túszul ejtéséért és egyéb cselekményekért. Az ítéletet nem sokkal a kiszabadítása előtt, a zavargások alatt érvénytelenítette a bíróság.

Kirgizisztánban az elmúlt 15 évben már harmadik alkalommal bukott meg egy kormány nem választások útján. Az országban 2010-ben a maihoz hasonló kaotikus körülmények között vette át a hatalmat Almazbek Atambaev elnök, akinek regnálása alatt viszonylag stabil politikai rendszer épült ki.

Ebben a rendszerben tartottak választást 2017-ben, ami után a jelenlegi elnök, Szooronbaj Dzseenbekov – az ország történetében első alkalommal – békés választáson vehette át a hatalmat elődjétől. Almazbek Atambaev azonban továbbra is népszerű maradt, és az új elnök feltehetően riválisának tartotta, ez is vezethetett a letartóztatásához.

Az elnöki és miniszterelnöki széket is megszerezheti

Visszatérve Szadir Dzsaparovhoz, az új miniszterelnök a kinevezésekor azt mondta: beszélt az elnökkel, aki ígéretet tett, hogy lemond, amint megalakul az új kormány. Ez esetben azt sem lehet kizárni, hogy Szadir Dzsaparov a kiírandó elnökválasztásokig az államfői pozíciót is megszerzi.

A kirgiz törvények szerint ugyanis ha az elnök lemond a hivataláról, utódja a parlament elnöke lesz. Csakhogy jelenleg a kirgiz parlamentnek nincs elnöke: a házelnök nemrég lemondott, és az utódját egyelőre még nem nevezték ki, csak egy alelnököt. Házelnök híján pedig a törvény alapján a kormányfő veszi át az elnöki hivatalt is.

XS
SM
MD
LG