Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pár hónapja még börtönben ült az új kirgiz elnök


Szadir Dzsaparov és felesége 2021. január 10-én.
Szadir Dzsaparov és felesége 2021. január 10-én.

80 százalék körüli eredménnyel nyerte az elnökválasztást a nemrég még börtönben ülő Szadir Dzsaparov.

Óriási fölénnyel, csaknem 80 százalékos szavazataránnyal nyerte a január 10-i kirgizisztáni elnökválasztást Szadir Dzsaparov. Fő ellenfele, Adahan Madumarov kevesebb mint 7 százalékot kapott. Összesen 17 elnökjelölt indult egyébként.

A választók kevesebb mint 40 százaléka jelent meg az urnáknál, amit sokan a helyi mértékkel mérve is a különösen hideg időjárás számlájára is írnak.

Egy elítélt bűnöző lehet az új kirgiz elnök?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:24 0:00
A túszejtés is belefért
Dzsaparov korábban az olajiparban dolgozott, majd 2005-ben képviselővé választották, később pedig a szintén megbuktatott Kurmanbek Bakiev elnök tanácsadója volt. Börtönbe 2017-ben került, amikor egy aranybányával kapcsolatos vita alatt túszul ejtette Iszik-köl tartomány kormányzóját. Dzsaparov a helyi tüntetőkkel közösen támogatta a bánya államosítását, míg végül az ellentét az emberrablásig, majd Dzsaparov elítéléséig fajult. A politikus ennek ellenére népszerű maradt az ellenzéki szavazók között, különösen az Iszik-köl tartományban élők körében.

Kirgizisztánban ezt megelőzően október 4-én tartottak választásokat, amelyeken az államfőhöz közel álló pártok kerültek be a törvényhozásba. Az eredményeket végül azért érvénytelenítették, mert az induló 16 párt közül 11 közölte, hogy nem ismeri el őket.

Videó: 2000 óta harmadszor foglalták el tüntetők a kirgiz Fehér Házat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:31 0:00

Ezt követően tömeges tüntetések kezdődtek a fővárosban, Biskekben és több vidéki nagyvárosban. A tüntetők elfoglalták a kormány székházát, az elnöki hivatalt és kiszabadítottak a börtönből több elítélt politikust, köztük Szadir Dzsaparov ellenzéki vezetőt is.

Dzsaparov január 10-i, biskeki győzelmi beszédében a korrupció visszaszorítását emelte ki fő programpontjaként. Emellett átláthatóságot és nyitottságot is ígért.

A kirgizek a mostani választásokon arról is szavaztak, hogy milyen irányítási formát szeretnének az országban a szavazók. Itt az eredmények alapján több mint 80 százalék visszatérne az elnöki rendszerhez, és csak 10,8 százalék maradt volna a mostani, parlamenti rendszer mellett. Nagyjából 5 százaléknyi szavazó mondta azt, hogy egyiket se szeretné.

Dzsaparov kritikusai szerint az elnöki hatalom erősítésével a politikus autoriterebb irányba vinné tovább a közép-ázsiai államot.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG