Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Országos felháborodást váltott ki, tüntetéshez vezetett Kirgizisztánban egy büntetőper


A nőket sújtó erőszak elleni tüntetés Bishkekben 2020. december 12-én
A nőket sújtó erőszak elleni tüntetés Bishkekben 2020. december 12-én

Megdöbbentően enyhe ítéletet hoztak egy 13 éves kislány megerőszakolása miatt. A közép-ázsiai országban komoly problémát jelent a nők elleni erőszak, egy felmérés szerint a kirgiz nők 83 százaléka élt át legalább egyszer családon belüli bántalmazás.

Egy a közelmúltban hozott bírósági ítélet ráirányította a közfigyelmet Kirgizisztában a nők elleni erőszakra és a rendszerszintű diszkriminációra. A napokban zárult le egy nagy nyilvánosságot kapott büntetőper, amelyben három férfit vádoltak egy 13 éves lány megerőszakolásával. A lányt családja szerint fél év alatt többször is bántalmazták, a nemi erőszakról videót is készítettek, és azzal fenyegetőztek, hogy azt megmutatják az osztálytársainak.

Az áldozat teherbe esett, abortuszt hajtottak végre rajta, az elszenvedett trauma miatt jelenleg is pszichiátriai klinikán ápolják.

Fél évet kapott nemi erőszakért

A héten nagy felháborodást váltott ki, hogy az elkövetők a bűntett súlyához képest rendkívül enyhe ítéletet kaptak: az egyik férfit, bár bűnösnek találták, csak fél évre ítélték, két társát pedig felmentették. Sajtóhírek szerint az egyik vádlott a per során többször elaludt. Az ítélet kihirdetésekor az áldozat édesanyja a Szabad Európa orosz nyelvű kiadásának úgy nyilatkozott,

„kiderült, hogy itt nincs igazságszolgáltatás”.

Az ítélet ellen (amely egybeesett az ENSZ a nemi megkülönböztetésen alapuló erőszak elleni 16 napos kampányával) tüntetést is tartottak Bisekben, Kirgizisztán fővárosában.

Az eset és az ENSZ-kampány miatt egyre nagyobb figyelmet kap Kirgizisztánban a nők elleni erőszak, ami súlyos méreteket ölt a közép-ázsiai országban. A Kloop nevű kirgiz lap által idézett felmérés szerint a kirgiz nők mintegy negyedét bántalmazza házastársuk. A felmérésen megszólaló nők 83 százaléka azt mondta, férje vagy más családtagja eddig legalább egyszer bántalmazta már fizikailag, szexuálisan vagy lelkileg.

Egy másik felmérés szerint a kirgizisztáni nők mintegy harmada úgy gondolja, van olyan helyzet, ahol elfogadható, hogy egy férfi megverje a feleségét, például akkor, ha a nő odaégeti az ételt, nem végzi el a házimunkát, vagy nem szolgálja ki szexuálisan a férjét.

Nem veszik komolyan a hatóságok a családon belüli erőszakot

Az elmúlt években a kirgiz kormányok több törvényt is hoztak a nők elleni erőszak ellen, például szigorították a családon belüli erőszakért járó büntetést. Az ENSZ adatai szerint számos törvény van érvényben az országban a nemi alapú megkülönböztetés ellen, beleértve számos nemzetközi egyezményt is, amelyek papíron garantálják a női egyenjogúságot.

Azonban a Human Rights Watch jelentése szerint ezeket a törvényeket gyakran nem tartják be, az elkövetőket valójában nem büntetik meg, vagy súlytalan ítéletet hoznak ellenük. A HRW szerint probléma, hogy a családon belüli bántalmazás a kirgiz törvénykönyvebken nem bűncselekményként, hanem csak szabálysértésként szerepel.

Ezt megerősítette az Amerikai Ügyvédi Kamara december 10-i jelentése is, amely szerint a kirgizisztáni jogrendszer nem védi kellően a nőket, akik jóval nehezebben tudnak jogi segítséget kérni, mint a férfiak. „A bántalmazást elszenvedő nők falakba ütköznek, amikor az igazságszolgáltatáshoz próbálnak fordulni, és sokszor semmilyen jogi segítséget nem kapnak” – olvasható az ügyvédi kamara jelentésében.

„Ezt mutatja, hogy az országban csak nagyon ritkán jutnak nyomozati vagy vádemelési szakaszba a családon belüli erőszak miatti feljelentések. Ennek oka részben az, hogy áldozatokat gyakran megszégyenítik, ezért nem szólalnak fel, részben pedig maga az igazságszolgáltatási rendszer akadályozza az ilyen ügyek elbírálását".

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG