Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kirgizisztánban a bíróság rábólintott a Szabad Európa helyi szerkesztőségének elnémítására


Az Azattyk mikrofonja a rádió jövőjéről szóló egyik bírósági tárgyaláson. Biskek, 2023. február 2.
Az Azattyk mikrofonja a rádió jövőjéről szóló egyik bírósági tárgyaláson. Biskek, 2023. február 2.

Egy kirgizisztáni bíróság helybenhagyta a kulturális minisztérium határozatát, amely elérhetetlenné tette a Szabad Európa (RFE/RL) kirgiz szolgálatának, a Radio Azattyknak a weboldalait, miután a műsorszolgáltató megtagadta, hogy töröljön egy riportot a határvitáról a szomszédos Tádzsikisztánnal.

A biskeki közigazgatási bíróság határozatát március 7-én hirdették ki a Szabad Európa (RFE/RL) által indított fellebbezési tárgyaláson, amely az oldalak blokkolására irányuló októberi lépés megsemmisítését kérte. A bíróság nem indokolta a döntését.

A Szabad Európa (RFE/RL)ügyvédjei közölték, hogy fellebbezni fognak a bírósági döntés ellen.

A Kulturális, Tájékoztatási, Sport- és Ifjúságpolitikai Minisztérium képviselői a meghallgatásukon megismételték, hogy azért döntöttek a bezárás mellett, mert a Szabad Európa (RFE/RL) nem volt hajlandó eltávolítani weboldalairól a kirgiz-tádzsik határ egy vitatott szakaszán zajlott szeptemberi halálos összecsapásokról szóló videót. Ismételten azt hangsúlyozták, hogy a videó a tádzsik oldal pártját fogta.

A szóban forgó videót a Current Time, a Szabad Európa és az Amerika Hangja által közösen működtetett orosz nyelvű hálózat készítette.

A Szabad Európa / Szabadság Rádió elnök-vezérigazgatója, Jamie Fly kijelentette, hogy a szerkesztőség "komolyan veszi a kiegyensúlyozott tudósítás melletti elkötelezettségünket", és a szóban forgó tartalom átvizsgálása után nem találták úgy, hogy az "megsértette volna a normáinkat".

Röviddel azután, hogy október végén elérhetetlenné tették a Radio Azattyk kirgiz és orosz nyelvű weboldalait, a Kirgizisztáni Állami Pénzügyi Hírszerzés (FChK) arról tájékoztatta a Szabad Európát, hogy bankszámláit a pénzmosás elleni küzdelemről szóló törvény értelmében befagyasztották, miután a biztonsági szolgálatok „veszélyt jeleztek”.

Decemberben az FChK azt közölte a Szabad Európával, hogy egy egyedi ellenőrzést követően a médiumot törölték a potenciális pénzmosók nyilvántartásából, a bankszámlái azonban továbbra is be vannak fagyasztva.

Több tucat médiaszervezet, hazai és nemzetközi jogvédő csoportok, kirgiz politikusok és törvényhozók sürgették a kormányt, hogy oldja fel az Azattyk Rádió weboldalainak blokkolását.

Február elején a Riporterek Határok Nélkül (RSF) elítélte, hogy a kirgiz hatóságok bezárták az Azattyk Rádiót, mondván, hogy az ügy „jelentős új akadályt gördít a sajtószabadság elé", amely „növekvő nyomás alatt áll” Kirgizisztánban.

XS
SM
MD
LG