Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kirívóan erős légitámadást hajtottak végre Kijev ellen az oroszok


Tűzoltók birkóznak a lángokkal egy, az orosz légicsapásokban megrongált parkolóban Kijevben 2023. május 16-án
Tűzoltók birkóznak a lángokkal egy, az orosz légicsapásokban megrongált parkolóban Kijevben 2023. május 16-án

Oroszország „kivételesen nagy erejű” dróncsapássorozatot intézett éjjel Kijev ellen, amelyet nagyrészt visszavert az ukrán légvédelem – közölték a hatóságok május 16-án. Közben a jelek szerint Moszkva fokozza légitámadásait a hónapok óta a legsúlyosabb harcok középpontjában álló Donyecki területen.

Az orosz légi aktivitás akkor élénkült meg, amikor a régóta várt ukrán ellentámadás megindítására számítanak, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök befejezte európai körútját, amelynek eredményeként szövetségesei Rómában, Berlinben, Párizsban és Londonban újabb ígéreteket tettek a katonai támogatásra.

Szerhij Popko, az ukrán főváros katonai igazgatásának vezetője szerint a dróntámadás – amely a hónap eleje óta már a nyolcadik volt Kijev ellen – „kivételesen sűrű volt”, és a legnagyobb számú drónt vonultatta fel „a legrövidebb idő alatt”.

Popko azt is közölte, hogy a támadás sikertelen volt, a legtöbb drónt az ukrán légvédelem „azonosította és megsemmisítette”.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester Telegramon azt írta, hogy hárman sebesültek meg a támadás során.

Közben másutt is élénkült az orosz légi tevékenység

Közben Oroszország éjjel legkevesebb 18 rakétát lőtt ki – többnyire a levegőből – különböző ukrajnai célpontokra, de ezek mindegyikét lelőtte az ukrán légvédelem – jelentette a légierő parancsnoksága május 16-án.

Közölték, hogy a támadás három irányból, északról, délről és keletről érkezett, és helyi idő szerint 3.30-kor kezdődött.

„Minden rakétát megsemmisített a légvédelem” – áll a jelentésben.

A donyecki fronton 48 légitámadást regisztráltak az elmúlt 24 órában – közölte az ukrán vezérkar május 16-i napi jelentésében.

A hadsereg szerint Bahmut, Avgyijivka és Marjinka volt továbbra is a leghevesebb harcok színtere Donyeckben, ahol az elmúlt 48 órában 49 harci műveletet hajtottak végre.

Május 15-én négy civil meghalt Avgyijivkában, amikor egy kórházat ért orosz rakétatámadás – számolt be róla Pavlo Kirilenko területi kormányzó.

Egy magas rangú ukrán parancsnok május 15-én azt mondta, hogy szárazföldi haderői bebizonyították: képesek visszaverni az orosz erőket Bahmutban.

„Bahmut védelme folytatódik. Az elmúlt napok megmutatták, hogy Ukrajna előre tud lépni és szembe tud szállni az ottani orosz erőkkel” – írta Olekszandr Szirszkij vezérezredes az ukrán katonai médiaközpont Telegram-csatornáján május 15-én.

„Csapataink előrenyomulása Bahmut felé – az első sikeres támadó hadművelet a város védelmében” – közölte Szirszkij.

„Az elmúlt napok megmutatták, hogy még ilyen rendkívül nehéz körülmények között is előre tudunk lépni és meg tudjuk semmisíteni az ellenséget – tette hozzá. – A Bahmut védelmére irányuló hadművelet folytatódik.”

Ehhez kapcsolódóan: Zelenszkij Rómában, Berlin újabb hárommilliárd dolláros segélyt ígért Ukrajnának

Mivel tért haza Zelenszkij?

Zelenszkij május 15-én a hazafelé tartó vonaton felvett videón azt mondta, hogy új védelmi csomagokkal tér vissza Kijevbe, így „több lőszerrel, a frontra szánt erősebb fegyverekkel, nagyobb védelemmel népünknek, több politikai támogatással”.

Zelenszkij és Rishi Sunak brit miniszterelnök május 15-én Londonban egy vadászrepülőgép-koalícióról tárgyalt, amely ukrán pilótákat képezne ki modern harci gépekre, ami az ukrán elnök szerint nagyon fontos, mert Ukrajna jelenleg nem tudja ellenőrizni az égboltot.

Kijev már korábban felvetette a vadászrepülőgép-koalíció ötletét, és sürgette az Egyesült Államokat, hogy csatlakozzon hozzá.

Zelenszkij az európai vezetőknél tett látogatása után azt mondta, „rendkívül pozitívan” értékeli a koalíció megalakításának esélyeit, és azt is közölte, hogy a közeljövőben „fontos döntések” születnek.

Éjszakai videóbeszédében Zelenszkij bejelentette, hogy Nagy-Britannia és Lengyelország beleegyezett a csatlakozásba a koalícióhoz.

„Nagy-Britannia – igen. Lengyelország – igen. És biztos vagyok benne, hogy Franciaország és más partnerek is csatlakozni fognak” – mondta a videóban.

Ehhez kapcsolódóan: Az ukrán elnök az Egyesült Királyságba is ellátogat európai körútján

Emmanuel Macron francia elnök később egy interjúban kijelentette, hogy Párizs nyitott az ukrán vadászrepülőgép-pilóták kiképzésére Franciaországban, és a képzési programok azonnal elkezdődhetnek.

A legtöbb nyugati ország, beleértve az Egyesült Államokat is, ellenállt Ukrajna vadászgépekre vonatkozó kérésének, mert attól tartanak, hogy teljesítése a háború eszkalációjához vezethet.

Az ukrán elnök május 15-én Londonba, május 14-én Berlinbe és Párizsba, május 13-án pedig Rómába látogatott. Németország Zelenszkij érkezése előtt egy nappal új, 2,7 milliárd eurós (hárommilliárd dolláros) védelmi csomagot ígért – a legnagyobbat az orosz invázió 2022. februári kezdete óta.

Készült a Reuters és az AP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG