Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kisebb ukrán harctéri sikerek, heves összecsapások Donyeckben


Kitűzték az ukrán zászlót a frissen felszabadított Blahodatnéban 2023. június 11-én
Kitűzték az ukrán zászlót a frissen felszabadított Blahodatnéban 2023. június 11-én

Az ukrán hadsereg már négy települést felszabadított az utóbbi napokban a keleti régióban, eközben azonban továbbra sem csitultak a harcok a fronton.

„Ismét kitűzték a nemzeti lobogót Sztorozsovéban, és így lesz mindenütt, amíg csak fel nem szabadítunk minden ukrán földet” – írta közleményében a biztonsági erők sajtószolgálata.

Előző nap három másik település – Makarivka, Neskucsne és Blahodatne – visszafoglalásáról számoltak be. Független forrásból egyelőre nem lehet megerősíteni a híreket.

Ezzel párhuzamosan folytatódtak a harcok az orosz egységek offenzívájának fókuszában lévő donyecki Bahmutnál, Limannál, Avgyijivkánál és Marjinkánál. Az elmúlt 24 órában ebből a térségből kéttucatnyi összecsapást jelentettek, amelyek során legalább egy civil is életét vesztette.

Ehhez kapcsolódóan: Egyre gyakrabban használják fegyverként a vizet

Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes közölte, hogy sikerült újabb területekről kiszorítani a megszállókat a mintegy tíz hónapja keményen ostromlott, egyfajta XXI. századi vérszivattyúvá vált Bahmutnál.

Katonai bloggerek értesülései szerint az ukránok a Donyeck várostól délre lévő Urozsajnét is támadták. A falu az Azovi-tenger partján, innen 130 kilométerre található Mariupolba vezető út mentén fekszik.

Az ez irányú előrenyomuláshoz azonban még át kellene törni a jelentősen megerősített orosz védelmi vonalakon, amelyek a jelenlegi harcoktól nagyjából tíz kilométerre kezdődnek.

A moszkvai vezetés azt állította, hogy visszaverték a támadásokat, és nemrég fényképeket tettek közzé több, Kijevnek átadott korszerű nyugati harckocsi kiégett roncsairól.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton bejelentette a régóta várt ellenoffenzíva megkezdését, de az állásáról nem árult el részleteket.

Egyes jelentések súlyos veszteségekről szólnak mindkét oldalon.

Számos szakértő szerint az ukrán fegyveres erők délkelet felé próbálnak majd előretörni Mariupol felé, hogy ezzel elvágják és bekerítsék az onnan nyugatra lévő orosz katonákat. A műveletet megnehezítette az orosz ellenőrzés alatt álló Dnyeper-gát előző heti felrobbantása, amelynek nyomán hatalmas vízözön zúdult a folyó mentén található területekre.

A Herszoni terület ukrán kézen lévő körzeteiből mintegy négyezer embert telepítettek ki eddig, és továbbra is víz alatt van számos település. Zelenszkij aláhúzta, hogy az oroszok uralta területeken még rosszabb a helyzet, önkéntesek próbálják segíteni a menekülésben a helyieket, miközben az orosz haderő lövi őket.

„Az orosz terroristák folytatják az evakuációs útvonalak és csomópontok, emberek szállítására szolgáló hajók támadását” – mutatott rá az elnök. Hozzátette, hogy egy nap alatt legkevesebb három civil halálos áldozatot követelt az ágyúzás, tízen pedig megsebesültek.

Ehhez kapcsolódóan: Orosz ágyútűzben folyik a mentés az elárasztott ukrajnai területeken

Oroszország és Ukrajna egymást vádolja a harcok során előzőleg már megrongálódott Nova Kahovka-i gát felrobbantásával. Az elemzők nagy többsége az orosz haderőt gyanítja a háttérben.

A súlyos gazdasági, környezeti, ellátási és egyéb következmények mellett egy eddig ritkábban említett veszélyt is maga után vont az akció, ugyanis az áradat számtalan taposóaknát elsodorhatott, és senki nem tudja, hol köthettek ki.

Ehhez kapcsolódóan: Évtizedeken át veszélyt jelenthetnek a vízözön által elsodort taposóaknák

Az ENSZ ismét a gát átszakításának katasztrofális humanitárius következményeire figyelmeztetett. A brit védelmi minisztérium vasárnap tudatta, hogy ez „szinte bizonyosan súlyosan megzavarta” a közel tíz éve, még 2014-ben illegálisan annektált Krím félsziget ivóvízellátását is.

Előző nap az ukrán hadvezetés arról tájékoztatott, hogy az orosz inváziós csapatok egy másik gátat is felrobbantottak a Zaporizzsjai területen fekvő Novodarivka mellett.

Valerij Sersen katonai szóvivő szerint a víz elárasztotta a Mokri Jali folyó mindkét partját, mindazonáltal a történtek nincsenek kihatással a védelmi erők műveleteire a térségben.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG