Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kisgyermekeket hallgattak ki Oroszországban, édesanyjuk állítólag becsmérelte a hadsereget


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) két gyermeket, egy kilencéves kislányt és egy tízéves fiút hallgatott ki az édesanyjuk ellen indított bűnügyi nyomozás keretében. A nő állítólag szidalmazta az orosz hadsereget.

A Holod című orosz online folyóirat augusztus 17-én számolt be arról, hogy a két gyermeket kihallgatásra idézték be az édesanyjuk, Lidia Prudovszkaja elleni nyomozás során. Prudovszkaját azzal vádolják, hogy a közösségi médiában többször is rossz hírét keltette a fegyveres erőknek.

A gyerekeket külön-külön hallgatták ki július 31-én pszichológus és szociális munkás jelenlétében, egyenként 15 percig. A Holod szerint Prudovszkaja nem lehetett jelen gyermekei kihallgatásán.

Ehhez kapcsolódóan: „Nem volt más választásom” – Szendvicsemberként dolgozik Tbilisziben az egykori moszkvai rendőr

Az Oroszország északnyugati Arhangelszki területén ügyvédként dolgozó Prudovszkaja ellen megfogalmazott vádak alapját tizenegy bejegyzés képezi a VK-n, a Facebookra emlékeztető orosz közösségi hálón. A nő bejegyzései, amelyeket állítólag csak a barátai láthattak, olyan, az ukrajnai háborúval szemben kritikus megjegyzéseket tartalmaztak, amelyek az orosz popsztár, Zemfira koncertjén hangzottak el.

Ezekben Zemfira azt mondta, hogy „Oroszország elpusztítja Ukrajnát és önmagát”, és „teljességgel értelmetlennek és kegyetlennek” nevezte a háborút. Megjegyzései vélhetően 2022. novemberi londoni koncertjén hangzottak el.

Prudovszkaja periratai szerint Natalia Hohlova szakértő filológus „kegyetlenségnek, szívtelenségnek és könyörtelenségnek” nevezte Zemfira megjegyzéseit, amelyek szerinte „nélkülöznek minden észszerű alapot”.

Prudovszkaját azért is vád alá helyezték, mert közzétette Leonyid Gozman orosz politikus megjegyzéseit a Kijev elleni orosz támadásokról. Gozman szeptemberben hagyta el Oroszországot, miután letöltötte két, egymást követő, 15 napos börtönbüntetését, amelyet azért kapott, mert „párhuzamot vont” a szovjet korszak Oroszországa és a náci Németország között.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb ellenzéki politikust vettek őrizetbe Oroszországban

Prudovszkaja akár öt év börtönt is kaphat, ha bűnösnek találják az ellene felhozott vádakban. Az orosz jog szerint annak esetében, akinek 14 év alatti gyermeke van, elhalaszthatják a börtönbüntetés letöltését.

XS
SM
MD
LG