Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb ellenzéki politikust vettek őrizetbe Oroszországban


Leonyid Gozman
Leonyid Gozman

Leonyid Gozman ellen amiatt indult büntetőeljárás Moszkvában, mert állítólag nem tájékoztatta időben a hatóságokat izraeli állampolgárságáról.

„A Frunzenszkaja metróállomás bejáratánál vették őrizetbe a rendőrök” – tájékoztatott Facebookon a több liberális párt összevonásával kreált Jobboldali Ügy utolsó vezetőjének számító férfi ügyvédje.

Az ukrajnai invázió február 24-i megindítása óta még a korábbiaknál is nagyobb veszélyben vannak az ellenzéki politikusok, a másként gondolkodók, a független újságírók Oroszországban. Mindennapos gyakorlat a tüntetők letartóztatása, a háború bármiféle nyilvános bírálata vádemelést von maga után.

Gozman nemrégiben kijelentette, hogy Sztálin óta nem volt olyan orosz vezető, aki akkora kárt okozott volna Oroszországnak, mint Vlagyimir Putyin elnök, és úgy vélekedett, hogy a fegyveres konfliktussal lényegében megszűnt a posztszovjet Oroszország.

A volt pártvezetőt előző hónapban „külföldi ügynökként” regisztrálták a hatóságok, ezt követően körözést adtak ki ellene, azt azonban nem tudni pontosan, miért.

Legutóbbi nyilvános Telegram-posztjában azt írta: „Óvatosnak kell lenniük azoknak, akik akarnak és tudnak tüntetni, emlékezzenek arra, hogy ami tegnap még szinte szabad volt egy kisebb pénzbüntetés fejében, az ma már szabadságvesztéssel járhat.”

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG