Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kiskorúakat is halálra ítélhetnek Iránban


Tüntetés az iráni Dasti városban
Tüntetés az iráni Dasti városban

Három tizenéves fiatal is van azon tizenöt személy között, akiket a bíróság halálra ítélhet az iszlám köztársaságban egy kormánypárti milicista meggyilkolása miatt.

A Bászidzs nevű önkéntes félkatonai szervezet egyik tagjának halálával kapcsolatban az érintettek ellen „földi korrupció” miatt emeltek vádat. A kifejezést gyakran használják az iráni kormányzat elleni kémkedés, illetve a vezetés megdöntésére irányuló próbálkozások leírására.

A 27 éves Ruhollah Adzsamiant november elején meztelenre vetkőztették és halálra verték a Teherántól nyugatra fekvő Karadzsban. Ezért a hatóságok gyászolók egy csoportját tették felelőssé, akik éppen az utóbbi hónapok demonstrációi során meggyilkolt egyik tüntetőről emlékeztek meg.

Eredetileg tizenegy ember, köztük egy nő ellen emeltek vádat, azonban a tárgyalás szerda délelőtti megnyitásakor végül tizenöt személy került a vádlottak padjára.

A vádlottak közül hárman 17 évesek, így az ő esetükben a fiatalkorúak bírósága fog eljárni.

Ehhez kapcsolódóan: Az iráni kormány támogatói szembeszálltak a tüntetőkkel a világbajnokságon

Az iszlám köztársaságban onnan indult az őszi tiltakozáshullám, hogy a kurd régióból származó, 22 éves Mahsza Aminit lazán megkötött hidzsábja miatt feltartóztatta a rettegett erkölcsrendészet szeptember 13-án. Szemtanúk szerint megverték, feltehetőleg ennek hatására kómába esett, majd három nappal később meghalt.

A rendőrség állítása szerint Amini halálát szívelégtelenség okozta. Ezzel szemben több orvosszakértő úgy vélekedett, hogy a fiatal nő egyértelműen a fejére mért ütések miatt vesztette életét.

Ehhez kapcsolódóan: Irán fokozza a tiltakozások véres leverését a kurdisztáni térségben

A történtek hírére tüntetések kezdődtek országszerte, az ügy azonban túlmutatott önmagán, sokan általánosságban tiltakoztak a másként gondolkodók elleni egyre keményebb hatósági fellépés, a nőkkel szemben fokozódó állami erőszak ellen. A megmozdulásokon számos nő levette a fejkendőjét, levágta a haját. A hatóságok végül vérbe fojtották a demonstrációkat.

Egy iráni tábornok hétfőn arról számolt be, hogy a tiltakozások során több mint háromszáz ember vesztette életét, valamint ezreket őrizetbe vettek, köztük mintegy negyven külföldi állampolgárt. Eddig legalább hat embert halálra ítéltek, az ő sorsuk most a legfelsőbb bíróságtól függ, ahova fellebbezést nyújtottak be.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG