Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kiszivárgott az EU-s támogatásokkal csaló minisztériumi tisztviselők vádirata


A bűnügyi akcióban az egyik gyanúsítottnál a széfben megtalált nagy összegű készpénz az ügyészség fotóján 2022. április 21-én
A bűnügyi akcióban az egyik gyanúsítottnál a széfben megtalált nagy összegű készpénz az ügyészség fotóján 2022. április 21-én

„Kékszakáll” és „Pumukli”, lefoglalt százmilliós vagyon, 54 vádlott, köztük pénzügyminisztériumi és miniszterelnökségi tisztviselők és egy volt helyettes államtitkár. Az ügyészség szerint 25 milliárdnyi uniós támogatás esetében csalhattak.

A 24.hu és a Direkt36 is hozzájutott a 2022 áprilisában kirobbant ügy vádiratához. Két éve 150 ügyész és rendőr több tucat helyszínen csapott le elsősorban minisztériumi tisztviselőkre, akik a vád szerint kenőpénzért cserébe elsősorban vissza nem térítendő EU-s támogatások elnyerésében segítettek – írja a 24.hu.

A Központi Nyomozó Főügyészség idén februárban emelt vádat összesen 54 ember ellen vezető beosztású hivatalos személy által előnyért, hivatali kötelességét megszegve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt a Budapest Környéki Törvényszéken.

Az ügyben 108, európai uniós forrásból finanszírozott – főként a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében kiírt – pályázat, valamint további nyolc, hazai forrású, az Egészségügyi Támogatási Program keretében benyújtott pályázat érintett. A benyújtott kérelmekkel igényelt támogatás összértéke meghaladja a 25 milliárd forintot – közölte korábban az ügyészség.

Ehhez kapcsolódóan: Letelepedési kötvény helyett ingatlanvásárlás: újabb aranyvízum-osztogatásra készül a kormány

A lap által megismert vádirat szerint az ügyészség pénzügyminisztériumi osztályvezetőkre, főosztályvezető-helyettesekre, egy főosztályvezetőre és egy volt helyettes államtitkárra is letöltendő börtönt kért.

A fővádlottak lehallgatott telefonbeszélgetéseikben álnéven hivatkoztak társaikra. Az ügy másodrendű vádlottja volt „az Öreg”, a harmadrendű „a Kedves”, a helyszíni ellenőrzést „Gestapo” néven emlegették.

A hetedrendű vádlottat, a Pénzügyminisztérium egyik kontrollingosztályának volt vezetőjét „Faszfejnek” nevezték, de használták a „Pumukli”, a „Bagoly” és a „Kudlik Juli” fedőnevet is. A „Kékszakállként” vagy „Lisztes Krisztiánként” emlegetett, tizenegyedrendű vádlott Varga Mihály pénzügyminiszter korábbi helyettes államtitkára, Karsai Tamás – írja a lap.

A korrupciós hálózat vezetőjére tíz év börtönt kért az ügyészség, tőle és családjától százmilliós vagyont, BMW-t és Rolex karórát is lefoglaltak. Karsai Tamás volt helyettes államtitkár négy év börtönt kaphat, Barta-Eke Gyula volt állami cégvezető pedig ötöt – írja a lap.

A 24.hu által megismert vádirat szerint az elsőrendű vádlott, egy pénzügyminisztériumi referens, jól szervezett korrupciós hálózatot épített ki, amelyben széles körben tartott kapcsolatot pályázatírókkal, projektmenedzserekkel és pályázó cégek vezetőivel. A rendszer lényege az volt, hogy a minisztériumi személy – több munkatársát, köztük vezető kormánytisztviselőket bevonva – milliós összegekért cserébe elintézte, hogy a pályázatok nyerjenek, és ne legyen gond az ellenőrzéssel sem.

XS
SM
MD
LG