Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kiszivárogtatott személyes adatokat is bevetnek Navalnij támogatói ellen


Szabadságot Navalnijnak, Putyin tolvaj – áll a moszkvai ellenzéki tüntető kezében lévő papírlapon. Moszkva, 2021. április 21-én
Szabadságot Navalnijnak, Putyin tolvaj – áll a moszkvai ellenzéki tüntető kezében lévő papírlapon. Moszkva, 2021. április 21-én

A moszkvai rendőrség az Alekszej Navalnijhoz fűződő projektekből kiszivárgott személyes adatok felhasználásával nyomoz a bebörtönzött ellenzéki politikus támogatói ellen.

Az OVD-Info weboldal augusztus 17-én azt közölte, hogy a rendőrség mintegy húsz olyan embernél tett látogatást, akik regisztráltak a Navalnij társai által kifejlesztett online projektekre, adományt adtak Navalnij Korrupcióellenes Alapítványának (FBK) vagy más kezdeményezéseinek.

Magyarázatot követelnek a rendőrök

Az OVD-Info szerint a rendőrség magyarázatot követel az emberektől arra, hogy a nevük hogyan került be a Navalnij online projektjeivel kapcsolatban kiszivárogtatott adatok közé, és mi közük van az ellenzéki politikushoz.

Júniusban egy moszkvai bíróság szélsőségesnek minősítette és betiltotta az FBK-t és Navalnij más projektjeit, illetve csoportjait. Az orosz törvények értelmében az ilyen csoportokkal az együttműködés jogellenesnek minősül, és büntetőeljárást von maga után.

A rendőrség nem közölte, hogyan szerezték meg az emberek személyes adatait Navalnij weboldalairól.

Navalnijra akarták kenni ezt is

Egy meg nem nevezett informátor azt mondta az OVD-Infónak, hogy a rendőrség felkérte őt: jelentse fel Navalnijt személyes adatok megosztásáért.

Ilja Azar újságíró és önkormányzati képviselő, akinek személyes adatai a kiszivárogtatottak között voltak, augusztus 17-én este azt írta a Telegramon, hogy a rendőrség őt is megpróbálta meglátogatni, de nem találták otthon.

Tolvaj a fedélzeten

„A szomszédaimnak olyan személyes adatokról beszéltek, amelyek az interneten szivárogtak ki” – írta Azar.

Az egyik ilyen kiszivárogtatás áprilisban volt, a hírek szerint a Szabadságot Navalnijnak! online kampányt veszélyeztette.

Navalnij munkatársai akkor azt mondták, hogy az FBK egy korábbi dolgozója „ellopta” a Navalnijt támogató oldalon regisztráló személyek minden személyes adatát.

Ez után a kiszivárogtatás után a moszkvai metrótársaság több tucat olyan munkavállalóját bocsátotta el, akiről kiderült, hogy személyes adatai Navalnij támogatói között szerepelnek.

XS
SM
MD
LG