Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több mint négyszáz politikai foglyot tartanak nyilván Oroszországban


Egy orosz önkéntes, Irina Vlagyimirova professzor levelet ad postára egy politikai fogolynak Moszkvában 2021. július 8-án
Egy orosz önkéntes, Irina Vlagyimirova professzor levelet ad postára egy politikai fogolynak Moszkvában 2021. július 8-án

Az oroszországi politikai foglyok száma elérte és vélhetően meg is haladta a négyszáztízet – közölte a moszkvai székhelyű Memorial Emberi Jogi Központ.

Oroszország vezető emberi jogi csoportja a politikai foglyokról készített legfrissebb, augusztus 16-án publikált beszámolójában azt állítja, hogy listája „csak minimális becslés a börtönben vagy házi őrizetben lévő politikai foglyok számáról”.

A valóságban kétségkívül lényegesen több a politikai fogoly és más, politikai okok miatt bebörtönzött személy” – közölte.

A dokumentált politikai foglyok közül 329 embert fosztottak meg a szabadságától a vallásszabadság jogának gyakorlása miatt, nyolcvanegyet pedig más politikai okokból.

Az év elején 349 név szerepelt a listán.

Potenciális képviselőjelöltek

A legjelentősebb új politikai fogoly Alekszej Navalnij ellenzéki politikus, akit januárban börtönöztek be, miután visszatért Németországból az idegméreg-támadást követő életmentő kezelés után. A mérgezést szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök rendelte el, ezt a Kreml cáfolta.

A dokumentum azt is megemlíti, hogy Navalnij mellett az ellenzéki vezető számos támogatója is politikai fogoly, akárcsak a Doxa diákmagazin újságírói, akik beszámoltak a Navalnij bebörtönzése elleni tiltakozásokról.

Az év eleje óta a listára kerültek között ellenzéki aktivisták és a szeptemberi parlamenti választások potenciális ellenzéki jelöltjei is vannak.

„Számos lehetséges jelölt ellen indítottak eljárást különböző törvényellenes és megalapozatlan vádak miatt” – állítja a Memorial.

Gyakorló hívők a listán

Közben „a hívőkre nehezedő nyomás sem szűnik” – teszi hozzá. Összesen 78 új név került a listára vallásgyakorlás miatt.

Különösen a betiltott Tablighi Jamaat és a Hizb ut-Tahrir mozgalomhoz tartozással vádolt muszlimokat vették célba, és Jehova Tanúival szemben is „jelentősen nőtt” az elnyomás – közölte a Memorial.

Januártól augusztusig az emberi jogi központ 46 olyan új esetet dokumentált, amikor Jehova Tanúi házi őrizetbe vagy rácsok mögé kerültek.

Oroszország szélsőséges csoportnak minősítette és 2017-ben betiltotta a Jehova Tanúit, amit bírósági eljárások sora és bebörtönzési hullám követett.

A keresztény csoport arról ismert, hogy tagjai házról házra járva térítenek, aprólékosan tanulmányozzák a Bibliát, elutasítják a katonai szolgálatot és nem ülik meg a nemzeti és vallási ünnepeket, illetve a születésnapokat.

XS
SM
MD
LG