Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kiűzné a kisvárdai várból az önkormányzat a vállalkozót, akinek állítólag félmilliárddal tartoznak


2021 elejétől csaknem száz ember dolgozott azon, hogy uniós milliárdokból gatyába rázza és rekonstruálja a komplett várat
2021 elejétől csaknem száz ember dolgozott azon, hogy uniós milliárdokból gatyába rázza és rekonstruálja a komplett várat

Kiebrudalná a megrendelő azt a céget, amelyiket azzal bízott meg, hogy kompletten újítsa fel a kisvárdai várat. A kivitelezővel már év elején szerződést bontottak, ám a cég vezetője szerint nagyjából hatszázmillióval tartozik neki a Kisvárdai Várfürdő Fejlesztő Nonprofit Kft. A tartozás valós értékének és az elvégzett munka megállapítására független szakértők bevonását kérte a Korintosz Kft., amely nemrég bíróságra vitte az elszámolási vitát. Azonban az önkormányzat cége birtokvédelmi eljárást kezdeményezett úgy, hogy a cég sosem volt és ma sem tulajdonosa a várnak. Az ügyben eljáró jegyző szerint viszont minden törvényesen zajlik. Úgy tudjuk: a Szabad Európa korábbi riportjai nyomán az Integritás Hatóság is vizsgálódik az ügyben.

Még év elején bontott szerződést a megrendelő a kisvárdai várat uniós pénzből komplexen felújító Korintosz Kft.-vel. A kivitelező a Szabad Európa cikkéből tudta meg, hogy lőttek a szerződésének és futhat a pénze után. Vozák László akkor azt mondta lapunknak: csaknem hatszázmillió forinttal tartozik neki a felújítást megrendelő Kisvárdai Várfürdő Nonprofit Kft. Mivel tavaly év végéig nem tudták felhasználni az építkezésre a Nemzeti Várfelújítási Program 2,28 milliárd forintját, ezért az összeg el nem költött része elúszott. Birtokunkba került a kisvárdai önkormányzat egyik zárt ülésének anyaga, amelyből kiderül: a városvezetés azt várja, hogy majd a magyar adófizetők pénzéből fejezik be a várat.

Ehhez kapcsolódóan: „Elkergetik a kivitelezőt, bejön helyette valaki, ő leszámlázza azt a munkát, amit te már elvégeztél” – elszámolási vita nagyban

Enyém a vár, tiéd a lekvár!

Kisvárda visszavenné a szerinte 71 százalékos készültségben lévő várat a kivitelezőtől, kissé kacifántos úton. Bravics Endre, a felújítást megrendelő Kisvárdai Várfürdő Nonprofit Kft. ügyvezetője kért birtokvédelmet a vár területére. Csakhogy a kisvárdai jegyző elfogultság miatt nem intézkedhetett az ügyben, ezért a megyei kormányhivataltól kérték: jelölje ki azt a jegyzőt, aki lefolytatja a birtokvédelmi eljárást. A kormányhivatal a szomszédos Döge jegyzőjét kérte fel az ügy intézésére.

A jog betűje szerint csak az kérhet birtokvédelmet egy ingatlanra, aki tulajdonos vagy korábban birtokos volt
A jog betűje szerint csak az kérhet birtokvédelmet egy ingatlanra, aki tulajdonos vagy korábban birtokos volt

A Korintosz Kft. ügyvédje szerint azonban jogilag megbicsaklik a birtokvédelmi kérelem, hiszen nem mindegy, ki kéri.

„A problémát az jelenti, hogy birtokvédelmet a Polgári törvénykönyv ötödik bekezdése alapján a birtokos kérhet. Na most aki ezt a kérelmet előterjesztette, az ennek az ingatlannak sem tulajdonosa, sem birtokosa nem volt soha. Az, hogy közreműködött a munkaterület átadásában az önkormányzat nevében vagy megbízásából, egy dolog, de ebből nem következik, hogy valaha is birtokos volt. Magyarán: a Kisvárdai Várfürdő Fejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetője úgy terjesztett elő birtokvédelmi kérelmet birtokháborításra hivatkozva, hogy nem tulajdonos, nem birtokos”

– magyarázta a Szabad Európának ifj. Szilágyi István, a kivitelező cég ügyvédje. Arra a kérdésre, hogy ha a Bravics Endre által vezetett Kisvárdai Várfürdő Fejlesztő Nonprofit Kft.-nek nincs tulajdonjoga a kisvárdai várban, hogyan kérhet rá birtokvédelmet, annyit válaszolt: azt a fantáziánkra bízza.

Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram
A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogramban tizennyolc kastélyt és tizenkét várat újítanak fel. A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinálja a programot. Céljuk a műemléki védelem alatt álló épületek fenntartható hasznosítása, valamint közreműködés a fejlesztésükben, felújításukban. A program honlapja szerint a kastélyok felújítása sokkal jobban halad, mint a váraké. A program január 1-jétől a Miniszterelnökségtől átkerült a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztériumhoz (ÉKM).


A kisvárdai várnak a kisvárdai önkormányzat és – egy ingatlan tekintetében – a magyar állam a tulajdonosa, ami jogilag azt jelenti: vagy az önkormányzatnak, vagy pedig a magyar államnak, vagyis a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnak lett volna joga birtokvédelmi eljárást indítani.

Az eljárás lefolytatására kijelölt dögei jegyző szerint viszont minden a törvény betűje szerint zajlik.

"Bravics Endre úr a Kisvárdai Várfürdő Fejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetőjeként, annak képviseletében eljárva kezdeményezte az Ön által említett birtokvédelmi eljárást. A Kisvárdai Várfürdő Fejlesztő Nonprofit Kft. valósítja meg a kisvárdai vár fejlesztésére irányuló beruházást, ez a társaság adta át a vár munkaterületét a Korintosz Műemlékvédelmi és Építőipari Kft. Kivitelező részére, és a Kivitelező ezen társaság részére kellett volna, hogy visszaadja a vár munkaterületét"

-írta lapunknak Komoróczki János, Döhe jegyzője.

Kerestük az ügyben Bravics Endrét is, a Kisvárdai Várfürdő Fejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, de cikkünk megjelenéséig nem válaszolt a kérdéseinkre.

„Ez olyan, mintha azt kérném tőled, hogy költözz ki a lakásodból, mert ezt kérem, és kész, miközben jogilag egy senki vagyok ebben az ügyben”

– mondta a Szabad Európának Vozák László, a Korintosz Kft. ügyvezetője, aki nemrég bíróságra vitte több mint félmilliárdos elszámolási vitáját az önkormányzattal. A felújítást megrendelő cég szerint a vár 71 százalékban van kész, a kivitelező szerint viszont a 71 százalék a munkájuk után kifizetett összeg, nem pedig az építkezés készültségi foka, ugyanis az elmúlt húsz hónapban már nem fizetett nekik a megrendelő, annak ellenére, hogy folytatták a felújítást.

Az elszámolási vita és a hatóság

A vállalkozó szerint addig tudják bizonyítani, hogy milyen minőségű, mennyiségű és értékű ki nem fizetett munkát csináltak, amíg birtokon belül vannak.

„Világosan leírtuk, hogy a területet azért szeretnénk megtartani, hogy jöjjön egy független szakértőgárda, mérje föl, mert utána ezt már nem fogják tudni megtenni. De a megrendelő az istennek sem akarja a bizonyítási eljárást, mert számára az nem jó. Ha pozícióba kerül a várban, akkor idevonul 150 emberrel, szétvernek mindent, és azt mondják, ez is sérült volt, az is, azt is újra kellett csinálni, meg emezt is, úgyhogy még a végén nekem, a kivitelezőnek kellene fizetnem. Erre megy ki a játék, nem másra”

– magyarázta a Korintosz Kft. ügyvezetője.

Csaknem százszor módosított műszaki terv és elhúzódó engedélyeztetési eljárások – ez volt a probléma a cég vezetője szerint
Csaknem százszor módosított műszaki terv és elhúzódó engedélyeztetési eljárások – ez volt a probléma a cég vezetője szerint

Mindezek ellenére Komoróczki János, Döge jegyzője határozatában azt írta a cégnek: a Korintosz Kft. adja át a várat az önkormányzatnak április 11-e éjfélig, aztán módosította az időpontot másnap 10 órára. Vozák László azt mondta: ők vártak, nem ment senki átvenni tőlük a várat, csak papíron.

„Az ügyvédünk is itt volt, de nem jöttek átvenni a területet. Bár azt állítják, hogy itt voltak, csak nem nyitottunk ajtót, ami tömény hazugság, mert senki sem hívott, hogy itt lennének. Utólag beírták az építési naplóba, hogy ott voltak átvenni a területet. Az ügyvédünk is itt volt, 10 órától délig várt rájuk. Hogyan gondolhatták, hogy ilyet hazudhatnak, hogy itt voltak, és hívtak minket, amikor tudjuk bizonyítani híváslistával és a biztonsági kamera felvételeivel, hogy ide aztán nem jöttek?”

– mesélte Vozák László.

Az önkormányzat helyett viszont ment más a kisvárdai várba – folytatta a vállalkozó, aki éppen dokumentációkat adott át az Integritás Hatóság embereinek.

„Múlt héten keresett meg minket az Integritás Hatóság a Szabad Európa videója alapján, úgyhogy pont itt vannak nálunk. Ellenőrzik az egész projektet, hogy mi volt a baj. Most adjuk át nekik a papírokat”

– tette hozzá.

Kerestük az Integritás Hatóságot a kisvárdai vár ügyével kapcsolatban, azonban a kérdéseinkkel kapcsolatban annyit írtak:

"Az Integritás Hatóság konkrét ügyekkel, eljárásokkal kapcsolatban nem ad ki információt azok lezárultáig."

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG