Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kivizsgáltatná a végrehajtásokat a Völner-botrány miatt Karácsony Gergely


Karácsony Gergely főpolgármester beszél a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2021. november 24-én
Karácsony Gergely főpolgármester beszél a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2021. november 24-én

Vizsgálóbizottság felállítását sürgette Karácsony Gergely főpolgármester, szerinte fel kellene tárni, hogy milyen rendszerszintű problémák merültek fel a végrehajtási eljárásokban. A fideszes Völner Pált, aki a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos is volt, hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsítják. Ő mindent tagad, de lemondott államtitkári posztjáról.

Karácsony Gergely a Facebook-oldalán úgy fogalmazott: a korrupció minden formája visszataszító, de az, amikor a kiváltságosok érdekében a kiszolgáltatottakon nyerészkednek, a visszataszító korrupciót is még visszataszítóbbá teszi. Hozzátette, vizsgálni kell azt is: "nyerészkedtek-e ezek a gazemberek" még az eladósodott emberek kilakoltatásán is.

Az ellenzéki politikus szerint az Orbán-kormány "igazságügyi államtitkárának" korrupciós ügyében a magától értetődő lemondás nem ad választ a legfontosabb kérdésekre: arra,

  • miért adott a végrehajtások kapcsán kinevezése napján teljhatalmat Varga Judit igazságügyi miniszter Völner Pálnak;
  • van-e ennek köze ahhoz, hogy "ugyanez a Völner engedélyezte újságírók, ellenzéki közéleti emberek törvénytelen megfigyelését a Pegasus-szoftverrel";
  • hogyan lehetséges, hogy egy-egy végrehajtói "praxison" akár évente több száz millió forintot lehetett keresni az Orbán-kormány alatt.

Karácsony Gergely azt írja,

„az a minimum, hogy feláll az ügy politikai szálait és összefüggéseit feltáró vizsgálóbizottság, amelynek meg kell vizsgálnia az Orbán-kormány ideje alatt történt, feltűnően nagy számú kilakoltatásokat, és fel kell tárnia, milyen rendszerszintű problémák merültek fel a túl sokszor kegyetlen, embertelen végrehajtási eljárásokban".

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, a Legfőbb Ügyészség kedden jelentette be, hogy Polt Péter legfőbb ügyész kérte Völner Pál országgyűlési képviselő, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára parlamenti mentelmi jogának felfüggesztését a házelnöktől egy hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként.

Völner Pál jogi képviselője közölte, hogy a politikus lemond államtitkári posztjáról, együttműködik a hatóságokkal, de nem ismeri el büntetőjogi felelősségét, "államtitkári és miniszteri biztosi feladatait tisztességesen és a törvényeknek megfelelően látta el".

XS
SM
MD
LG