Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hónapok óta figyelhették a gyanúsítottakat, Völner Pál lemondott, megszólalt Semjén Zsolt


Völner Pál fideszes országgyűlési képviselő, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond az Ősök-bányász hősök elnevezésű pályázat díjkiosztóján Dorogon, a Reimann Bányászattörténeti Múzeumban 2021. december 3-án.
Völner Pál fideszes országgyűlési képviselő, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond az Ősök-bányász hősök elnevezésű pályázat díjkiosztóján Dorogon, a Reimann Bányászattörténeti Múzeumban 2021. december 3-án.

Ügyvédjén keresztül juttatott el közleményt a sajtóhoz a fideszes politikus. Ebben azt állítja, hogy államtitkári és miniszteri biztosi feladatait tisztességesen és a törvényeknek megfelelően végezte, nem követett el bűncselekményt, de vállalja az ügy politikai következményeit és együttműködik a hatóságokkal. Több ellenzéki párt szerint Varga Judit igazságügyi miniszter sem maradhat a posztján.

A politikus ügyvédjén, Papp Gáboron keresztül juttatta el a közleményét a 24.hu hírportálnak. Ebben közli azt is, hogy december 7-i hatállyal lemond államtitkári posztjáról.

Alkalmanként kettő–ötmillió forint

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, hivatali vesztegetés és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt a Legfőbb Ügyészség Völner Pál országgyűlési képviselő, igazságügyiminiszter-helyettes mentelmi jogának felfüggesztését indítványozta.

A vádhatóság közleménye szerint a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozás szerint a politikus, aki 2019 augusztusától a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos is, ezen szervezet elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot kaphatott.

„Völner Pál a gyanú szerint a jogtalan előny ellentételezéseként – felügyeleti, hatósági, igazgatási jogkörével visszaélve – vállalta, hogy konkrét ügyeket intéz a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke kérésének megfelelően” – írták.

Ez a cselekmény a Legfőbb Ügyészség szerint „vezető beosztású hivatalos személy által az előnyért a hivatali helyzetével egyéb módon visszaélve, bűnszövetségben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának megalapozott gyanúját kelti”.

Polt Péter legfőbb ügyész ezért az eddigi bizonyítékok alapján az Országgyűlés elnökénél kezdeményezte az érintett mentelmi jogának felfüggesztését, hogy lefolytathassák a büntetőeljárást.

Az ügyben jelenleg összesen tizenkét gyanúsított van. Hatan letartóztatásban vannak, egy személy pedig bűnügyi felügyelet alatt áll.

Dubajba menet kapcsolták le a végrehajtói kar elnökét

Völner Pál meggyanúsítása előtt pár héttel letartóztatták a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét. A Blikk írta meg először, hogy Schadl Györgyöt a repülőtéren fogták el szintén végrehajtóként dolgozó feleségével együtt, amikor épp Dubajba készültek utazni. A feleség ellen sajtóhírek szerint bűnügyi felügyeletet rendeltek el.

Schadl György letartóztatásáról hivatalos információt a kormányzat részéről nem közöltek.

Közben a 24.hu arról írt, hogy a vesztegetési ügy gyanúsítottjait régóta figyelték a hatóságok. Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) tájékoztatása szerint a vádhatóság már szeptember 16-ika óta nyomoz az ügyben.

Mit csinál a Központi Nyomozó Főügyészség?

A Központi Nyomozó Főügyészség feladata olyan ügyekben nyomozni, mint például a köztársasági elnök, a miniszterelnök, kormánytag, államtitkár, rendvédelmi szervek vezető beosztású tagjainak működésével kapcsolatban elkövetett hivatali vesztegetés, hivatali vesztegetés elfogadása, befolyásolás vásárlása.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő vette észre, hogy a bírósági végrehajtói kar elnökének ingatlanjainál változás történt. Mint a politikus az RTL Klubnak elmondta, a Központi Nyomozó Főügyészség zárolta ezeket az ingatlanokat. A politikus szerint ez csak akkor történhet meg, ha a Központi Nyomozó Főügyészség büntetőeljárást indított az adott személyek ellen.

Semjén Zsolt: Nincs kettős mérce, Polt Péter teszi a dolgát

A miniszterelnök-helyettest, vagyis a kormány második emberét Tordai Bence kérdezte a parlament folyosóján. Semjén Zsolt azt mondta, szerinte az ügy azt bizonyítja, hogy

„nincs kettős mérce, az ügyészség működik, Polt Péter teszi a dolgát, és ha valakivel kapcsolatban bűncselekmény gyanúja merül fel, akkor mindegy, hogy kormánypárti vagy ellenzéki”.

Semjén hozzátette, hogy bízik Völner Pál ártatlanságában, mert nagyon rendes, kitűnő embernek ismerte meg, és nehezen tudja elképzelni, hogy vele szemben megalapozott lenne ez, utalt Semjén Zsolt a gyanúsításra.

Megszólalt az Igazságügyi Minisztérium

A tárca szűkszavú közleménye szerint Magyarországon a törvények mindenkire vonatkoznak. Az ügyészség a kormánytól független és mint közvádló, az állam büntető igényének kizárólagos érvényesítője.

Mint írják, nyilvánvaló, hogy Völner Pál az eljárás alatt államtitkári feladatait nem tudja ellátni, ezért helyes, hogy lemondott. A tárca ugyanakkor bízik abban, hogy az eljárás során Völner Pál tisztázza magát.

A minisztérium közleménye szerint a végrehajtókkal kapcsolatos korábbi igazságügyi minisztériumi feladatok 2021. október 1-jétől a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságához tartoznak.

Az ellenzék szerint Varga Judit sem maradhat a posztján

Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje arról posztolt közösségi oldalán, hogy

„Magyarországon egy bűnöző figyeli meg a tisztességes állampolgárokat és nem egy tisztességes állam a bűnözőket".

Majd úgy folytatta, azt hitte, hogy őt már nem lehet meglepni korrupció témában. De mindig van lejjebb. Márki-Zay Péter szerint Völner Pálnak az államtitkári megbízatása után a parlamenti mandátumáról is haladéktalanul le kell mondania.

A miniszternek a Pegasus-ügyben tett kijelentéseire utalva állapítja meg Donáth Anna, a Momentum elnöke, hogy Varga Juditnak szerinte le kell mondania. Az ellenzéki politikus a közösségi oldalán ír arról, Varga Judit igazságügyi miniszter hetekkel korábban, a Pegasus-botrány kirobbanásakor a sajtónak azt mondta, Völner Pál volt az, aki aláírásával engedélyezte a Pegasus-kémszoftverrel folytatott titkos megfigyeléseket.

Donáth Anna úgy fogalmaz:

„Ha a Bírósági Végrehajtói Kar le tudja fizetni Völnert, vajon kinek tett még »szívességet«️? Engedélyezhette bárki lehallgatását kenőpénzért cserébe?”

Donáth szerint Varga Judit miniszternek is azonnal le kell mondania, mert „nem csak képtelen ellátni feladatát és mással végezteti a lehallgatások engedélyeztetését, de saját minisztériumát és beosztottait is képtelen felügyelni”.

Hasonló véleményen van, és lemondatná az igazságügyi minisztert a Jobbik is. Az ellenzéki párt közleménye szerint sejthető volt, hogy a végrehajtói kar elnökének letartóztatása csak a jéghegy csúcsa, és joggal érdekelheti a közvéleményt az is, hogy Varga Judit mit tudott helyettese ügyleteiről.

XS
SM
MD
LG