Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kívülről támogatja a koalíciós kormányt a bevándorlásellenes párt Svédországban


A koalíciós pártok vezetői a Svéd Demokraták elnökével 2022. október 14-én Stockholmban
A koalíciós pártok vezetői a Svéd Demokraták elnökével 2022. október 14-én Stockholmban

Sikerült megállapodni Stockholmban egy hárompárti kisebbségi kormány megalakításáról, amelyet a választáson jelentősen megerősödött, populista Svéd Demokraták (SD) párt kívülről fog támogatni.

A konzervatív Mérsékelt Párt vezetője péntek délelőtt jelentette be a Kereszténydemokratákkal és a Liberálisokkal tető alá hozott egyezséget.

Ulf Kristersson ugyanakkor arra is kitért, hogy jobbközép kormánya „szoros együttműködésben” lesz az SD-vel, amelynek így beleszólása lehet a kabinet programjába.

Elemzők arra számítanak, hogy ennek nyomán a magát hosszú idő óta a tolerancia védőbástyájának tekintő Svédország várhatóan kevésbé lesz nyitott a bevándorlók előtt.

Jimmie Åkesson, az SD elnöke üdvözölte a megállapodást, amelynek köszönhetően – szerinte amúgy nem szélsőjobboldali – pártja is befolyásolni tudja a legfontosabb ügyeket. „Számunkra abszolút döntő fontosságú, hogy a hatalomváltás paradigmaváltást is jelentsen a bevándorláspolitikában” – szögezte le.

Bár az eddig kormányzó Svéd Szociáldemokrata Párt nyerte a szeptember 11-i választást, a négypárti baloldali blokk alulmaradt a parlamentbe kerülő négy jobboldali párttal szemben.

Magdalena Andersson szociáldemokrata ügyvivő miniszterelnök hangsúlyozta: „Még ha Ulf Kristersson is lesz a kormányfő, aki irányít, az Jimmie Åkesson.”

A törvényhozás hétfőn szavaz az új kormányról.

A fegyveres erőszak és a bűnözés visszaszorításával kampányoló Svéd Demokraták a párt eddigi legjobb eredményét hozva majdnem 21 százalékot kapott. Szakértők szerint a voksolás kimenetele a lövöldözések számának megugrása miatti társadalmi elégedetlenséget is tükrözi.

A kormányváltástól nem várható, hogy Stockholm letérjen a NATO-csatlakozás útjáról, ugyanis a belépés támogatottsága rendkívül erős a lakosság körében az ukrajnai orosz támadás megindítása óta.

Az SD, amelynek egyes alapítói a fehér felsőbbrendűség elvét hirdették, mára sokat szelídült, például már nem követeli a kilépést az Európai Unióból, és egyre többen a fősodor részének tartják.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG