Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kizáratnák Gerhard Schröder egykori német kancellárt az SPD-ből


Gerhard Schröder és Vlagyimir Putyin a 2018-as labdarúgó-világbajnokság megnyitóján Moszkvában
Gerhard Schröder és Vlagyimir Putyin a 2018-as labdarúgó-világbajnokság megnyitóján Moszkvában

Az ukrajnai válság nyomán egyre láthatóbbá válik a német kormánykoalíción belüli megosztottság. A legfrissebb fejlemény, hogy a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) egyik vezetője Gerhard Schröder volt kancellár kizárását kezdeményezte, amiért kiállt orosz kapcsolatai fenntartása mellett.

Schröder számos bírálatot kapott, mert még az ukrajnai háború megindítása ellenére sem volt hajlandó lemondani az orosz energetikai vállalatokban viselt tisztségeiről, amelyekből 2004-es leváltása óta eurómilliókra tett szert.

Az egykori kancellár a The New York Timesnak adott hétvégi interjújában kijelentette, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fűződő kapcsolatából Németország is profitált. Bár hibának nevezte Ukrajna megtámadását, úgy vélekedett, hogy nem kell embargót bevezetni az orosz energiaimportra. Hozzátette ugyanakkor: abban az esetben lemondana, ha az orosz kormány leállítaná a hazájába irányuló gázszállítást.

Saskia Esken, az SPD társelnöke hétfőn hangsúlyozta: ideje lenne Schröderre pusztán üzletemberként tekinti, és nem a szövetségi kormány korábbi vezetőjeként, neki pedig végre ki kellene lépnie a pártból. „Felszólítottuk Gerhard Schrödert, hogy mondjon le az orosz cégekben viselt pozícióiról. Sajnos nem követte ezt a tanácsot” – mondta a közrádiónak a politikus.

Orosz kapcsolatok

Schröder a Német Szociáldemokrata Pártban azt a frakciót képviseli, amely szoros viszonyra törekedett Oroszországgal, így próbálva garantálni Európa békéjét. Bár a helyzet változóban van, ez a szárny még mindig nem támogatja a nehézfegyverzet küldését Ukrajnának, amire pedig Kijev szerint égető szükség lenne.

Olaf Scholz német kancellár többször is aláhúzta, hogy elődje nem a kormány nevében nyilatkozik, de arról nem foglalt állást, hogy ki kellene-e zárni az SPD-ből.

Oroszország ellen az Európai Unió, az Egyesült Államok és több más ország is szigorú szankciókat rendelt el az utóbbi hónapokban, Moszkva azonban továbbra is óriási bevételekre tesz szert az energiaexportból, amelynek egyik fő célpontja Németország.

Berlinben a hárompárti koalíciós kormány rendkívül megosztott az ügyben, a legfőbb vitás kérdés az energiaembargó és a fegyverszállítás. Friedrich Merz, az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője a helyzetet kihasználva a parlamentben kezdeményezni fogja a nehézfegyverek szállítását, ami végső soron egyesek szerint akár a koalíció szétesését is eredményezheti.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG