Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ígéretekkel tele a padlás, a szakszervezetek szerint így nem lesz normális tanévkezdés


Augusztus 30-án még egyeztetnek, de már a sztrájkra készülnek a pedagógusok. Konkrét ajánlatot vártak a kormány képviselőitől a szerdai sztrájktárgyaláson, de nem kaptak, ehelyett arról beszéltek nekik, hogy az Európai Unió válaszára várnak. Egyetlen szó sem hangzott el arról, hogy a kormány mennyi pénzt biztosít idén a béremelésre.

Az újabb tárgyalási forduló után tartott sajtótájékoztatón Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja egyebek között arról beszélt, hogy még erre az évre vonatkozó bérajánlatot szerettek volna hallani, nem azért mentek, hogy meghallgassák, mi várható 2029-ig és az unió segítségével milyen báremelésre számíthatnak majd egyszer.

Mint mondta, rengetegen hagyták el a pályát a nyár folyamán, sok intézmény nem tud törvényesen tanévet kezdeni. Ehhez képest a kormány képviselői arról beszéltek, hogy várnak az unió ígéretére, augusztus végéig várnak arra, hogy majd az Európai Bizottság mit mond arra a csomagra, amit a pedagógusbérek emeléséről benyújtott a magyar kormány. Ugyanakkor egyetlen szót sem hallottak arról, hogy a kormány mennyi pénzt biztosít még idén a béremelésre.

„Ha a pedagógusok nem várnak, itt normális tanévkezdés nem lesz, és mi arra biztatjuk a kollégákat ne is várjanak” – mondta a PDSZ országos választmányának tagja. Emlékeztetett arra, hogy a sztrájkot tavasz óta szüneteltetik, mert bíztak a tárgyalások sikerében, most azonban úgy néz ki, hogy hogy bér nagy nehezen kicsikartak még egy utolsó egyeztetést augusztus 30-ára, a tanévkezdésig már nem kapnak épkézláb ajánlatot a kormánytól.

A szakszervezetek szerint a kormány alaptörvényt sért azzal, hogy nem teremti meg a feltételeit annak, hogy mindenki megfelelő színvonalú oktatáshoz jusson. 312 ezer forintit kap az a pedagógus, aki már 14 éve tanít általános iskolában, egy nyolc általánost végzett határvadásznak pedig 400 ezer forint a fizetése.

„Nem azt mondjuk, hogy a másik kap túl sokat, hanem azt, hogy a közoktatásban dolgozókat nézik le” – fogalmazott Nagy Erzsébet. A pedagógus szakszervezetek ezért arra kérik tagjaikat, hogy kezdjék meg az előkészületeket a munkabeszüntetésre.

A Szabad Európa folyamatosan beszámolt az oktatás helyzetéről és a sztrájktárgyalásokról. Legutóbb Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (OPSZ) alelnöke beszélt portálunknak arról, hogy már most van olyan iskola, ahol 15 százalék a betöltetlen állások száma. a pedagógusbér a diplomás-minimálbér 56-60 százalékára küzdötte le magát a 2013-as béremelés óta.

A PSZ 45 százalékos azonnali béremelést követel. Az elnyúló tárgyalásokon a kormány utolsó ajánlata három év alatt tíz-tíz-tíz százalékos emelés volt – de ezt is uniós támogatásból fizetnék. Igaz, Nagy Erzsébet szerint egyre feljebb srófolják az ígéreteket, már a 14 százalék is elhangzott, de mindezt uniós pénzből finanszíroznák.

A béremelés sorsa tehát így attól függ, hogy a kormány meg tudja-e győzni az uniós intézményeket korrupcióellenes és jogállami elkötelezettségéről, miközben sorra hozza az olyan intézkedéseket, amelyek épp ennek az elkötelezettségnek az ellenkezőjét bizonyítják. Legutóbb például nyár közepén alakította át jelentősen a képviselőkre vonatkozó vagyonnyilatkozati rendszert úgy, hogy az új szabályozás értelmében még kevesebb információt kell nyilvánosságra hozniuk vagyonukról a képviselőknek.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG