Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Költségvetési csalás miatt nyomoz a NAV a 3,6 millió eurós visszafizetéssel járó uniós projekt miatt


Az OLAF székhelye Brüsszelben
Az OLAF székhelye Brüsszelben

Mint nemrég megírtuk, az OLAF 3,6 millió euró Magyarországnak adott uniós támogatás visszafizettetését javasolta, mert szabálytalanságokat talált egy, az iskoláknak szánt digitális fejlesztési projektben. Most megtudtuk, hogy egy országgyűlési képviselői kérdés nyomán az ügyészség vizsgálatot kezdeményezett a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál, ahonnan a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága Központi Nyomozó Főosztályára került az ügy.

Oktatási létesítmények modernizálása, valamint az e-tanuláshoz való hozzáférés javítása és bővítése volt a célja annak az uniós támogatású projektnek, amelyből nemrég több mint egymilliárd forintos visszafizetést javasolt az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala. A program egyik fő eleme informatikai eszközök beszerzése (általános és középiskolák számára), valamint a tanárok e-tanulással kapcsolatos képzésének biztosítása volt.

Az OLAF vizsgálata a közbeszerzési eljárás során számos jogsértést állapított meg. Ezek közé tartozott a műszaki előírások utolsó pillanatban történő módosítása és a legolcsóbb ajánlat kizárása, ami versenyelőnyt biztosított a nyertes vállalatnak.

Szerettük volna megtudni, mely szervezet milyen beszerzését érintette az OLAF javaslata, amely a Magyarországnak adott támogatás visszafizetését kezdeményezte. Kérdéseinkkel megkerestük a Klebelsberg Központot, ahonnan az alábbi választ kaptuk:

"A Klebelsberg Központ nem kapott az OLAF-tól vizsgálati jelentést, ezért érdemben nem tudunk a feltett kérdésekre válaszolni."

E-mailben tettük fel az ügyre vonatkozó kérdéseinket az Országos Rendőr-főkapitányságnak (ORFK), ahonnan a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) irányítottak bennünket. Sokkal több eredményre nem jutottunk a NAV kommunikációs osztályán sem, mert csak annyit tudtunk meg, hogy kérdésünkkel kapcsolatban „nincs nyilvánosságra hozható információ”.

Költségvetési csalás és más bűncselekmények

Végül az ügyészségtől kaptunk érdemi tájékoztatást.

„Dr. Vadai Ágnes országgyűlési képviselő írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be a legfőbb ügyészhez Folytat vizsgálatot abban az ügyben, ahol 3,6 millió eurós támogatást kérne vissza az OLAF egy magyar iskolai digitális projekttől? címmel.

A legfőbb ügyész válasza szerint a kérdést tartalmilag feljelentésként értékelve a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodának küldte meg, amely azt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz tette át.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága Központi Nyomozó Főosztálya (NAV) 60100/45/2023. bü. számon költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt 2023. március 7. napján a feljelentés kiegészítését rendelte el, amelynek határideje 2023. április 7. napján jár le” – válaszolta a Szabad Európa kérdésére dr. Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség sajtószóvivője. Hozzátette: az OLAF a vizsgálata eredményeként – többek között – igazgatási, pénzügyi vagy igazságügyi ajánlást tehet. Igazságügyi ajánlással akkor él a hivatal, ha a vizsgálat megállapításai alapján bűncselekményre merülhet fel adat. A magyar ügyészség az OLAF igazságügyi ajánlásai alapján jár el.

A szóvivő szerint a magyar ügyészség – bár erre nincs törvényi kötelezettsége – a mindig követett protokoll szerint az OLAF igazságügyi ajánlása nyomán valamennyi esetben elrendeli a nyomozást, illetve amennyiben már folyamatban van, az OLAF ajánlását a nyomozás irataihoz csatolják, és abban értékelik. Fazekas Géza azt is elárulta, hogy a cikkünk tárgyát képező ügyben az ügyészség információi szerint az OLAF nem bocsátott ki igazságügyi ajánlást, csak pénzügyi ajánlást tett a vizsgálat lezárását követően.

Vadai kérdésére az ügyészség mai (március 13-i) válasza itt érhető el.

  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG