Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kolumbia a diplomáciai kapcsolatok megszakítására készül Izraellel


Gustavo Petro kolumbiai elnök Bogotában 2024. május 1-jén
Gustavo Petro kolumbiai elnök Bogotában 2024. május 1-jén

A kolumbiai elnök bejelentette, hogy hazája péntektől megszakít minden diplomáciai kapcsolatot a zsidó állammal, tekintettel a Gázai övezetben zajló „népirtásra”.

Gustavo Petro kormánya korábban már a náci Németországéhoz hasonlította Izrael mostani fellépését, illetve felfüggesztette a fegyvervásárlásokat a közel-keleti országból.

„Holnaptól megszakadnak a diplomáciai kapcsolatok Izrael állammal (…) amiért népirtó elnöke van” – mondta.

„Palesztina halála egyben az emberiesség halálát is jelentené, és ezt nem fogjuk hagyni” – tette hozzá.

Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter határozottan visszautasította a kolumbiai államfő e kijelentéseit.

„A történelem emlékezni fog arra, hogy Gustavo Petro az emberiség legelvetemültebb szörnyetegeinek oldalára állt, akik csecsemőket égettek, nőket erőszakoltak és ártatlan civileket hurcoltak el” – írta a korábban Twitterként ismert X-en.

A latin-amerikai ország nem sokkal azután hazarendelte nagykövetét Izraelből, hogy a zsidó állam az október 7-i, mintegy 1200 ember halálát követelő palesztin terrortámadást követően háborút indított a Hamász uralta Gázai övezetben.

Kolumbia egykor Izrael egyik legközelebbi partnere volt Dél-Amerikában. A viszony valamelyest már az ország első baloldali elnökének 2022-es megválasztását követően megromlott.

Ehhez kapcsolódóan: Az amerikai elnök hallgat az összecsapásokba torkolló palesztinpárti egyetemi tüntetésekről

A kolumbiai kormány 2020-ban még szabadkereskedelmi egyezményt kötött Izraellel, és izraeli gyártású harci repülőgépekkel és fegyverekkel küzd a drogkartellek és a lázadó csoportok ellen.

„Izrael és Kolumbia között mindig is szívélyes kapcsolat állt fenn, amin egy antiszemita és gyűlölettel teli elnök sem tud változtatni” – hangsúlyozta az izraeli diplomácia vezetője.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG