Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Koncentrált orosz támadások Kelet-Ukrajnában, Kijev vadászgépekért lobbizik


F–16-os amerikai vadászrepülőgép egy romániai támaszponton 2014. április 10-én
F–16-os amerikai vadászrepülőgép egy romániai támaszponton 2014. április 10-én

Az orosz hadsereg újabb alakulatokat vezényelt a Donyecki területre, egyelőre ennek ellenére sem sikerült előrelépést elérnie a térségben, miközben az ukrán kormány harci repülőgépek küldését sürgeti a nyugati szövetségeseknél.

„Az ellenség nem szüntette be támadásait Liman és Bahmut irányában” – tájékoztatott kedden a kijevi vezérkar, arra is kitérve, hogy az orosz fegyveres erők „sikertelen offenzívát” indítottak az ugyancsak donyecki Avdijivkánál és Novopavlivkánál, ahol „óriási veszteségeket szenvedtek”.

Független forrásból egyelőre nem lehetett megerősíteni a jelentéseket.

A megszállók a hónapok óta keményen ostromolt Bahmuttól nagyjából 150 kilométerre délkeletre lévő Vuhledarnál is megpróbáltak előretörni.

A fiamat mentsem, vagy a betegemet? Egy ukrán orvos gyötrelmes választása
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:06 0:00

Eközben az Egyesült Államok újabb, ezúttal 2,2 milliárd dollár értékű katonai segítségnyújtási csomagot készít elő Ukrajna számára. A Reuters diplomáciai forrásai szerint ebben most először lesznek nagyobb hatótávolságú rakéták.

Bár Washington a háború tavaly február 24-i kezdete óta már körülbelül 27,2 milliárd dollár értékben nyújtott katonai támogatást a megtámadott országnak, eddig az ukrán vezetés többszöri kérése dacára sem volt hajlandó harci repülőgépeket szállítani.

Joe Biden amerikai elnök hétfői sajtótájékoztatóján is nemmel válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy készülnek-e F–16-osok küldésére Ukrajnának.

Másnap már arról számolt be, hogy tárgyalni fog ukrán kollégájával, Volodimir Zelenszkijjel a kérdésről, de további részleteket nem közölt.

Ehhez kapcsolódóan: Kijev kérése a vadászrepülőgépek szállítására megterheli a nyugati egységet

Hasonlóan vegyes jelzések érkeztek Franciaország részéről is. Sébastien Lecornu védelmi miniszter az ukrán hivatali partnerével, Olekszij Reznyikovval folytatott egyeztetését követően kedden kijelentette, hogy nincsenek tabuk a vadászgépek szállítását illetően.

Emmanuel Macron francia államfő egy nappal korábban azt mondta, hogy semmi sincs kizárva a katonai segítségnyújtás terén.

Reznyikov a közös párizsi sajtótájékoztatón derűlátóan nyilatkozott, azt hangsúlyozva, hogy kezdetben minden ukrán kérés elutasításra talált a szövetségesek részéről, végül azonban mindent teljesítettek.

„Eleinte minden típusú támogatás átment a »nem« fázison. A második fázis: tárgyaljunk, vizsgáljuk meg a technikai lehetőségeket. A harmadik fázis: készítsük elő a személyzetet. Majd a negyedik fázis: íme, itt van. Ez történt a HIMARS-szal, ez történt a 155 milliméteres tüzérségi lőszerekkel, s ugyanez volt a Bradley harcjárművekkel” – mutatott rá.

Ehhez kapcsolódóan: Jutalmat ajánl egy orosz cég azoknak, akik megsemmisítik a nyugati tankokat Ukrajnában

Az ukrán védelmi miniszter érvelését alátámasztja, hogy hónapokon át tartó huzavona után nemrég az Egyesült Államok, Németország és több más nyugati állam is úgy döntött, hogy korszerű harckocsikkal is ellátja Ukrajnát.

Berlin ezenfelül azt is engedélyezte, hogy Lengyelország, Norvégia és több más ország is átadjon német gyártású Leopard 2-eseket a saját készleteiből.

Az eddigi felajánlások alapján akár 140 darab modern tank is érkezhet majd Ukrajnába, ami a szakértők szerint rendkívül fontos lehet az orosz védelmi vonalak áttörésében.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter tudatta, hogy tizenkét ország több mint száz harckocsi szállítását jelentette be, miután az Egyesült Államok és Németország megegyezésre jutott az ügyben.

„Az ukrán fegyveres erők 120-140 darab korszerű nyugati tankot fog kapni” – húzta alá, és kiemelte, hogy ráadásul ez csak „az első hozzájárulási hullám”.

„Ezek Leopard 2-esek, Challenger 2-esek és M1 Abramsok” – tette hozzá, a szállítások idejéről azonban nem beszélt. Emellett kijelentette, hogy rendkívüli módon számítanak francia Leclerc tankokra is.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG