Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Könnyebben lehet Angliába utazni


Utasok maszkban a londoni metrón 2021. november 30-án.
Utasok maszkban a londoni metrón 2021. november 30-án.

Megszűnt a külföldről Angliába utazók indulás előtti koronavírus-tesztelési kötelezettsége, és az érkezés utáni teszt eredményét sem kell karanténban megvárni. Az enyhítés magyar idő szerint január 7-én reggel 5 órakor lépett életbe. Mindez csak a teljes körűen beoltott felnőttekre és a 18 év alattiakra vonatkozik.

A brit kormány két ütemben enyhíti az utazáshoz kötődő tesztelési előírásokat. A második lépés, hogy vasárnap hajnaltól megszűnik az angliai érkezés utáni PCR-teszt elvégzésének kötelme is, és attól az időponttól elégséges egy gyorsteszt (lateral flow test) elvégzése az érkezés utáni második nap végéig.

Azoknak azonban, akik vasárnap, január 9. előtt utaznak Angliába, még PCR-szűrésnek kell alávetniük magukat, és csak vasárnap hajnaltól lesz elégséges a néhány perc alatt eredményt mutató, jóval olcsóbb gyorsteszt.

Az előírások enyhítése a koronavírus ellen teljes körűen beoltott felnőtt beutazókra, illetve – oltási státustól függetlenül – a 18 éven aluliakra vonatkozik. Az intézkedés csak Angliára érvényes, az Egyesült Királyság többi országában – Skóciában, Walesben és Észak-Írországban – a helyi kormány hatásköre eldönteni, követik-e a brit enyhítési lépéseket.

Olyan gyors az omikron, hogy a tesztelésnek nincs érdemi hatása

A brit kormány azért szigorította tavaly a külföldről beutazók tesztelési kötelezettségét, hogy elejét vegye omikron behurcolásának. Ez akkor, az omikron felbukkanása utáni időszakban, Boris Johnson miniszterelnök szerint helyénvaló is volt, mára azonban ez a vírusváltozat olyan mértékben elterjedt Nagy-Britanniában, hogy az utazási tesztkötelezettségek már csak korlátozott hatást gyakorolnak a fertőződési esetszámok növekedésére, a turisztikai szektort viszont jelentős pótlólagos költségekkel terhelik – mondta a brit kormányfő.

Az MTI összefoglalója szerint a brit kormány még január vége előtt felülvizsgálja az utazásra vonatkozó intézkedéseket, és stabil szabályozási rendszert léptet életbe 2022 egészére.

XS
SM
MD
LG