Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Könnyen kialakulhat a katasztrófahelyzet a virológus szerint


Egy diák hőmérsékletét mérik érkezéskor a Bagaméri Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola bejáratában 2020. szeptember 29-én
Egy diák hőmérsékletét mérik érkezéskor a Bagaméri Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola bejáratában 2020. szeptember 29-én

A hétvégéről közölt összesített adatok után kedden jóval kevesebb, 45 új fertőzöttről számolt be a kormányzati járványportál. Egy halálesetet hoztak összefüggésbe a koronavírus-járvánnyal. A virológusok aggódnak a közelgő iskolakezdés miatt.

Az elmúlt 24 órában 45 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 810 549 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy beteg, így az elhunytak száma 30 042.

Az aktív fertőzöttek száma 11 988, kórházban 85 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány miatt létrehozott kormányzati portál adatai szerint a beoltottak száma 5 681 559 fő, közülük 5 500 369-en a második oltást is megkapták.

Duda Ernő szerint negyedik oltás is kellene a sinopharmosoknak

Magyar virológusok arról beszéltek a Pénzcentrumnak, hogy aggódnak az iskolanyitás miatt. Duda Ernő jó döntésnek tartja, hogy a kormány oltási kampányt szervez a tanévkezdéskor az iskolákban, de jobbnak tartotta volna, ha ezt már korábban, például a nyári táborokban megteszik.

Duda Ernő arra figyelmeztetett, hogy a gyerekek az iskolában rengeteg emberrel kerülnek nagyon intenzív kapcsolatba. A társadalmon belül is a középiskolások és az egyetemista korúak azok, akik leginkább tudják terjeszteni a fertőzést. Az ő átoltottságuk a szegedi virológus professzor szerint fontosabb, mint a többi csoporté.

Tóth Sándor arról beszélt a portálnak, hogy a gyerekeknél a delta-variáns valószínűleg kevésbé súlyos tüneteket okoz, de terjeszteni tudják azt, főképpen azért, mert a 12 év alattiak egyelőre nem is kaphatnak vakcinát.

Duda Ernő úgy fogalmazott, ez a vírus eddig már annyi meglepetést okozott, hogy nem lehet tudni, miképp alakul a jövő, mi lesz itt az iskolakezdéskor. Ez egy exponenciális görbe, 1-2 hét alatt kialakulhat a katasztrófahelyzet, de remélhetőleg ez nem történik meg, tette hozzá.

Duda Ernő szerint negyedik oltás is kellene a sinopharmosoknak

Duda Ernő szerint azok, akik Sinopharmot kaptak és 60 éven felüliek, feltétlenül oltassák be magukat ismét, méghozzá szerinte nem egyszer, hanem kétszer, mert egy jelentős részüknél semmiféle védettség nem alakult ki.

Javasolja a harmadik oltást a szervátültetetteknek, a daganatos betegeknek, az autoimmun betegeknek, és általában azoknak, akinek az ellenanyag vizsgálat szerint nem alakult ki megfelelő védettsége.

XS
SM
MD
LG