Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megmérték, a kínai oltás nem nagyon használt az idősek legalább negyedének


A kínai Sinopharm cég oltását adják be egy nőnek Szombathelyen , 2021. március 3-án.
A kínai Sinopharm cég oltását adják be egy nőnek Szombathelyen , 2021. március 3-án.

Magyar kutatók mérték meg először, hogy a Sinopharm oltása a 80 év felettiek felének, a 60 év felettiek negyedének valószínűleg nem adott végül védettséget. Nem halt meg újabb fertőzött és kevesebb mint ötezer ember kapta meg az első oltását előző nap.

Nem volt újabb halálos áldozata a járványnak az állami tájékoztatás alapján, így jelenleg is 30 019 regisztrált, közvetlen áldozatot tart nyilván az állami egészségügy Magyarországon.

76 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, akik közül tízen küzdenek az életükért lélegeztetőgép segítségével. Kicsit kevesebb mint ötezer ember első oltását sikerült megszervezni előző nap, így július 21-én 5 millió 578 ezer ember kapott legalább egy oltást Magyarországon. Közülük viszont százezres nagyságrendben lehetnek valójában védettség nélküli idős emberek.

Beadatták az időseknek, pedig nem lehetett tudni a hatását

Magyar kutatók mérték meg először tudományos alapossággal, hogy a kínai Sinopharm oltása milyen antitest-választ okoz a beoltottaknál, mutatta be a Telex. Az eredmény egybecseng a korábbi, kevésbé megismételhető hazai vizsgálatokkal is:

  • 50 év alattiak körülbelül tizedénél nem volt jelen mérhető mennyiségű semlegesítő antitest két Sinopharm-oltás után
  • 60 éves kornál már 25 százalékuknál egyáltalán nem termelődött semlegesítő antitest,
  • a 80 év felettieknél pedig ez az arány már 50 százalék volt.

Ferenci Tamás, az Óbudai Egyetem biostatisztikusa és Sarkadi Balázs akadémikus, az ELKH Természettudományi Kutatóközpont biokémikusa 450 Sinopharmmal oltottat vizsgált meg. A még publikálás előtt álló tanulmányt itt találja, az adatokat itt tudja ellenőrizni.

A probléma azért a kínai Sinopharm termékével vetődött fel hamar, mert a gyógyszert lényegeben nem tesztelték időseken, 59 év felettiekről messze nem állt rendelkezésre elég tesztadat. Ennek ellenére Magyarországon elsősorban ezt a korcsoportot oltották a Sinopharm termékével.

Az antitestek mérése azért fontos, mert bár még mindig nem lehet teljesen pontosan megmondani, hogy mennyire, de jól használható a Covid-19 ellen védettség előrejelzésére, a korreláció pedig régóta ismert.

"Én immunológusként ki merem jelenteni, hogy ha nincs ellenanyag a szervezetben, akkor nincs védettség"

mondta erről Erdei Anna immunológus, az MTA főtitkárhelyettese nemrég.

Jelenleg nem tisztázott, hogy két oltás után sem védett magyarok milyen úton juthatnak modernebb és megbízhatóbb hatékonyságú Pfizer vagy Moderna-oltáshoz.

"Mintha nem kaptak volna oltást" - antitestek nélkül két dózis vakcina után
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:19 0:00

Kásler Miklós miniszter tegnap a Facebookon egy összesített információt közölt az összes hazai beoltott védettségéről, de nem árulta el az állami adatokat részletesen.

"Azt mondani, hogy az ellenanyagszint és a védettség azonos fogalom, rendkívül súlyos kijelentés, és nem igaz"

- mondta még el. Ez nincs ellentmondásban a fenti megállapításokkal, az antitest-szint és a védettség egyáltalán nem azonos fogalmak, hanem nagyon szorosan együtt járnak.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG