Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Könyvdarálástól az elfogadásig: világkörkép a másságról


A kép illusztráció
A kép illusztráció

A homoszexualitás népszerűsítésével vádolt egy mesekönyvet a szélsőjobbos Mi Hazánk mozgalom politikusa, ezért rossz emlékeket idézve le is darálta a kiadványt egy iratmegsemmisítőn. Egy nyári nemzetközi felmérés alapján mutatjuk be, mennyire elfogadóak a különböző társadalmak a mássággal szemben.

Az amerikai székhelyű Pew Kutatási Központ 2002 óta végez a homoszexualitás elfogadásával foglalkozó társadalmi felméréseket. A melegek elfogadottságának mértékét kutató közvéleménykutatást 2019-ben 34 országban, több mint 38 ezer ember megkérdezésével végeztek el. A 2020 júniusában publikált kutatás eredményei árulkodóak arra nézve is, hogy a jelenlegi magyar társadalom mennyire elfogadó.

Milyen tényezőknek van szerepe?

Azt, hogy mely társadalmak mennyire elfogadóak, sok tényező befolyásolja. Elmondható, hogy a gazdagabb országok elfogadóbbak, de ennek mértéke nemcsak a gazdasági fejlettség függvénye, hanem annak is, hogy milyen a társadalom politikai, vallási és ideológiai beállítottsága. Továbbá a kutatásban részt vevő országok közül az elfogadás mértékét jelentősen befolyásolta a megkérdezettek kora, végzettsége és jövedelme is.

Nem elhanyagolható tényező a megkérdezettek politikai hovatartozása sem. Sok országban azok, akik baloldali beállítottságúak, könnyebben fogadják el a homoszexualitást, mint azok, akik a jobboldallal szimpatizálnak. Az európai szélső-jobboldali pártok támogatói például kevésbé toleránsak a melegekkel szemben.

Mennyire elfogadó a világ?

A 2019-ben készült közvéleménykutatás kimutatta, hogy a kutatásban részt vevő 34 országból 16-ban a többség azt válaszolta, hogy a homoszexualitás a társadalomban elfogadott kell, hogy legyen. Általánosságban elmondható, hogy a nyugat-európai és az amerikai államok elfogadóbbak, mint a kelet-európai, afrikai vagy a közel-keleti társadalmak. Az Ázsia és Csendes-Óceánia térség kifejezetten megosztott. Míg Indonéziában a társadalom 9% fogadja el a homoszexuálisokat, addig ez az arány Ausztráliában 81%.

Az európai adatokat nézve, Svédország a tolerancia listavezetője: megkérdezettek 94%-a vallja, hogy el kell fogadni a melegeket. A hollandok csak pár százalékkal maradnek el ettől, de a spanyolok 89%-a, vagy a franciák, németek és britek 86%-a szintén kimagasló értéknek számít.

Magyarországon a megkérdezettek kevesebb mint fele, 49%-a válaszolta, hogy a társadalomban helyük van a homoszexuálisoknak. A magyar arány az 52%-os világátlaga alá esik. A visegrádi országok közül a legelfogadóbbak a csehek 59%-kal, de mind a szlovákok (44%), mind a lengyelek (47%) kevésbé toleránsok hozzánk képest.

A fiatalok nyitottabbak

A 34 részt vevő ország közül 22-ben azt tapasztalták a kutatók, hogy a fiataloknak kedvezőbb a véleménye a melegekről, mint az idősebb generáció tagjainak. Magyarországon az 50 év feletti megkérdezettek 37%-a, a 30 és 49 év közöttiek 57%-a, viszont a harminc év alatti felnőttek 65%-a tartja úgy, hogy a társadalomnak el kell fogadnia a homoszexuálisokat. Az életkor alapján szétbontott adatok azt mutatják, hogy minden korosztályon belül a csehek a visegrádi régió legelfogadóbb tagjai, míg a lengyelek a listaterelők.

Minél tanultabb és minél jobban keres

A kutatás során az is kiderült, hogy minél tanultabb valaki, annál inkább elfogadó. A Magyarországon gyűjtött adatok azt mutatják, hogy a kevésbé iskolázottak 44%-a melegbarát, míg ez az arány a tanultabbak között 67%-os. A jövedelem hasonló módosító tényező: azok, akik az ország minimálbérét meghaladó keresetet kapnak, elfogadóbbak, mint azok, akik a minimálbérnél kevesebbet keresnek.

Politikai hovatartozás szerint

Összefüggés tapasztalható a baloldali ideológia és az elfogadás mértéke között is. Például azok, akik Európában populista jobboldali pártokat támogatnak, az LMBTQ- csoport tagjainak jogi követeléseit saját jogaik megsértéseként élik meg. Ők kevésbé támogatják ezen csoportok elfogadását.

Magyarországon a Fidesz támogatói (40%) közül sokkal kevesebben támogatják a melegek jogi törekvéseit, mint a nem jobboldali (61%) megkérdezettek. Lengyelországban hasonló a helyzet: a kormánypárt támogatói 23%-kal kevésbé elfogadóak a melegek iránt, mint azok a lengyelek, akik nem támogatják a konzervatív Jog és Igazságosság pártot.

A politikai ideológia nem csak Közép-Európában, de Franciaországban és Németországban is kihat erre a kérdéskörre.

Vallásosság

A vallás sok országban az emberek életfelfogásában jelentős szerepet játszik, így a homoszexualitás elfogadásának megítélésében is. A kutatásban részt vevő 34 ország közül 25-ben a megkérdezettek közül azok, akik szerint a vallás „némileg”, „nem túl” vagy „egyáltalán nem” fontos, hajlamosabbak voltak azt mondani, hogy a homoszexualitást el kell fogadni, mint azok, akik számára a vallás „nagyon” fontos volt. Jelentős véleménykülönbség mutatkozott meg a cseheknél, ahol a különbség 38%-os volt és a szlovákoknál is, ahol 29%-os eltérést mutatott.

A vallási hovatartozás jelentős szerepet játszik a homoszexualitás elfogadásával kapcsolatos nézetekben. Azok, akik „nem vallásosak” (vagyis, akik ateistának vagy agnosztikusnak nevezik magukat), hajlamosabbak elfogadni a homoszexualitást.

Magyarországon a nem hívők 62% -a szerint a társadalomnak el kellene fogadnia a melegeket, míg a katolikusok csupán 48% -a vallja ezt.

A megkérdezett muszlimok válaszaiból kiderül az is, hogy a homoszexualitás elfogadottsága különösen alacsony az iszlám követői körében. Az izraeli zsidók (53%) például sokkal inkább azt mondják, hogy a homoszexualitás elfogadható, mint az izraeli muszlimok (17%).

XS
SM
MD
LG