Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kopint-Tárki: Nő az államadósság, és lassú lesz a kilábalás a válságból


Üres a kölni repülőtér parkolója 2020. március 30-án
Üres a kölni repülőtér parkolója 2020. március 30-án

A magyar gazdaság nagyjából olyan ütemben fog visszaesni, mint a világgazdaság, nagyon nő az infláció és lassú lesz a kilábalás - áll a Kopint-Tárki legfrissebb konjunktúrajelentésében.

Ebből a válságból lassabb lesz a kilábalás, mint a 2008/2009-esből, írja negyedéves konjunktúrajelentésében a Kopint-Tárki. Ugyanis a kezdetben lokális, kínai problémának tűnő járvány mára a világ minden országát erősen érinti, és nem is látszik még a vége.

A járvány miatti lezárások folytán összeomlott a világkereskedelem, lebénult számos iparág, miközben most is tart még szerte a világon tart a járvány második hulláma.

Az IMF és az OECD várakozásai szerint a világgazdaság akár 4,5-4,9 százalékkal is visszaeshet idén. Ehhez képest a Kopint-Tárki 2020-ra

5,8 százalékos magyar gazdasági visszaesést jelez.

A EU 27 tagországára nézve a GDP mintegy 8-9 százalékos csökkenését várják. Jövőre pedig optimista forgatókönyve esetén 5 százalék körüli bővülést. De hozzáteszik, hogy most még nagy a bizonytalanság, ezért nehezebb előrejelezni, de inkább a lefelé mutató kockázatok nagyok.

Kevesebb dolgot vettünk, meg is drágultak

A magyar GDP 5,8 százalékos idei visszaesése különösen az idei tavasznak, pontosabban a második negyedévnek köszönhető, ez látszik az ábrán is.

Ez az áprilisi előrejelzésük, de eddig ennek megfelően esett vissza a magyar GDP
Ez az áprilisi előrejelzésük, de eddig ennek megfelően esett vissza a magyar GDP

"A gazdaságpolitika szereplői, többek között az MNB is, az állami beruházásokban látta azt a válság enyhítését célzó impulzust, amely a gazdaság zsugorodásának a mértékét tompítja. Mint az adatok bizonyítják, nem ez történt", teszik hozzá.

A régiónk a járvány közepén
A járvány legnagyobb vesztesei a régióban Málta és Horvátország voltak a második negyedévben. Náluk a GDP 15,2%-kal, illetve 15,1%-kal zuhant vissza, ami a hatodik és hetedik legrosszabb adat az egész EU-ban. Magyarország a harmadik leggyengébb növekedést produkálta a második negyedévben 13,5%-os visszaesés mellett. Legkevésbé Litvánia (4%) és Észtország (6,5%) estek vissza, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy jóval kevésbé vannak rákapcsolódva az európai járműipari értékláncra, és főleg a szolgáltatások (azon belül is kiemelten az informatika) képzik az export nagy részét

A második negyedévben sokkal kevesebbet is vásároltak a magyarok. Pontosabban a háztartások fogyasztása 8,6 százalékot esett vissza ebben az időszakban, éves szinten pedig a várakozásaik szerint 3 százalékot.

Kérdéses a munkanélküliség alakulása is. A tavaszi sokk után a nyári hónapokban javulás volt látható. De "számos vállalat most érhetett pénzügyi tartalékai végére, továbbá a vállalatok immár nem számíthatnak a rövidített munkaidős bértámogatási programra sem. Így a következő hónapokban újabb elbocsátásokra kerülhet sor" - tartalmazza a jelentés. Az éves munkanélküliségi ráta így is legfeljebb a 4,5 százalékos lesz a számításaik szerint.

Emellé magas, 3,7 százalékos inflációt tippelnek, ami nem csoda, ha figyelembe vesszük, hogy az év első nyolc hónapjában az unióban Magyarországon volt a legmagasabb az árak emelkedése. Főleg az élelmiszerek és az élvezeti cikkek drágultak eddig. Ez azt is jelenti, hogy egy átlagos fogyasztású háztartás bőven 4 százalék feletti drágulással találkozhat a tanulmány szerint.

Az előrejelzés szerint nagyon megugrik a hiány és az államadósság is. Miután most kiköltekezik a kormány, 7 százalékos hiányt várnak év végére. Ezzel együtt a GDP-arányos államadósság a tavalyi 66,3 százalékról idén év végére 75,3 százalékra emelkedhet.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG