Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az eddigi legmagasabb az egy napi halálos áldozatok száma itthon


Egy bukaresti tanár számítógépen beszél a diákjaival 2020. szeptember 18-án. A szigorítást a koronavírus-járvány miatt vezették be.
Egy bukaresti tanár számítógépen beszél a diákjaival 2020. szeptember 18-án. A szigorítást a koronavírus-járvány miatt vezették be.

Tovább nőtt a halálos áldozatok száma Magyarországon, ahol egy nap alatt már 24-en vesztették életüket - ez újabb negatív rekord. Világszerte már megközelíti a 36 milliót a koronavírus-fertőzéssel azonosítottak száma. Az EU egységes átutazási rendelet elfogadásán dolgozik.

A járvány betörése óta még sohasem volt ilyen magas a halálos áldozatok száma egy nap alatt Magyarországon: újabb 24 életet követelt a fertőzés szerda reggelre. 816 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel már 23 ezer fölé emelkedett az aktív betegek száma idehaza. 656 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 41-en vannak lélegeztetőgépen.

Közben a Nemzeti Népegészségügyi Központ kutatása szerint stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítő anyaga. A vizsgált települések mindegyikében azonos szintet mértek az előző hét azonos időszakához viszonyítva. A szennyvízben kimutatható koncentráció növekedése hozzávetőlegesen 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.

Az Operatív Törzs jelenleg 27 óvodában és 6 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 103 osztálynál és 5 teljes iskolánál pedig digitális munkarendre kellett átállni.

Drámai mértékben zuhant a turizmus a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Augusztusban a koronavírus-járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 71 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A KSH számítása alapján a bruttó árbevétel is elmaradt, közel 33 százalékos visszaesést mértek, ez forintban 46,719 milliárd kiesést jelent.

Külföld

A Politico arról ír, hogy egységes átutazási rendelet jöhet az EU-n belül még ezen a héten. A németek várhatóan szerdán terjesztik az uniós tisztségviselők elé azt a javaslatot, amely rendet tenne a schengeni övezeten belüli utazási szabályok közt. Eszerint az övezetet régiókra osztanák, és azokat sorolnák be vörös, narancs és zöld színbe. Ha egy régió zöld, az oda beutazókat vagy az onnan hazatérőket semmiképp sem lehetne korlátozni.

Világszerte több mint 35, 7 millió fertőzöttet azonosítottak, a halálos áldozatok száma megközelíti az 1 millió 50 ezret. A legfertőzöttebb országok listáját továbbra is az Egyesült Államok vezeti, ahol 7,5 millióan betegedtek meg és csaknem 211 ezren vesztették életüket. Indiában a 6,7 millió, Brazíliában az 5 millió felé tart a koronavírusos betegek száma. Oroszországban pedig 1,2 millióra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A legfertőzöttebb európai országok között Spanyolország áll az első helyen, ahol már 825 ezren betegedtek meg.

A szomszédos Csehországban is rekordokat dönt a második hullám, egy nap alatt 4.457 új koronavírus-fertőzöttet mutattak ki, ami közel 700-zal több, mint az eddigi, október 2-i legmagasabb érték. Az aktív fertőzöttek száma 40 ezer, közülük 1387-et kórházban kezelnek, 326 beteg lélegeztetőgépre szorul.

A Reuters beszámolója szerint biztonságos lehet az egyik kínai vakcina. A tesztelés során 191 egészséges, 18 és 59 év közötti alany kapta meg az oltóanyagot, akiknél nem jelentkezett súlyos mellékhatás. A vizsgálatban résztvevők a leggyakrabban enyhe fájdalomra, fáradtságra, bőrirritációra panaszkodtak. Kínában legalább négy kísérleti vakcina a klinikai vizsgálatok utolsó szakaszában tart.

XS
SM
MD
LG