Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kordonbontással indította a reggelt Orbán Viktor hivatalánál a Momentum


Kordontás a Karmelita kolostornál. A kép bal szélén Fekete-Győr Andrást, a Momentum politikusa 2023. május 9-én.
Kordontás a Karmelita kolostornál. A kép bal szélén Fekete-Győr Andrást, a Momentum politikusa 2023. május 9-én.

A rendőröket váratlanul érte a mintegy ötvenfős csapat akciója. A Telex tudósítása szerint békésen zajlott a kordonbontás, a momentumos képviselőkből, aktivistákból és Hadházy Ákos független képviselőből álló csapat azt tervezi, hogy a Karmelitánál maradnak és őrzik a kordonokat.

Bedő Dávid és Lőcsei Lajos, a Momentum országgyűlési képviselői valamint Hadházy Ákos egy hétpontos követelést ragasztottak ki a Karmelita egyik, Sándor-palotához közeli ajtajára. A követelések között szerepel:

  • a sajtó szabadságának visszaállítása,
  • a különleges jogrend és a rendeleti kormányzás felszámolása,
  • a „megcsorbított” munkavállalói jogok visszaállítása,
  • a teljes közszférát érintő bérfelzárkóztatás azonnali elindítása.

Hadházy a hírportál beszámolója szerint azt mondta, tudja, hogy ezek a követelések ettől még nem fognak megvalósulni, ehhez sokkal több embernek kell ezt követelnie, a mai nap üzenete ugyanakkor szerinte az, hogy ezzel a rendszerrel szemben is elérhető eredmény.

A tudósítás felidézi, hogy a momentumos politikusok Hadházy Ákossal korábban már háromszor bontották el a Karmelita körüli kordont, és a legutóbbi két diáktüntetés résztvevői is kísérletet tettek erre, a rendőrség válasza pedig könnygáz tonfa volt.

Ehhez kapcsolódóan: Ismét könnygázzal oszlatták a státusztörvény ellen tüntetőket Orbán Viktor hivatalánál

A Szabad Európa tényfeltáró sorozata, a Szabadon legutóbbi adásában éppen arról kérdeztünk ellenzéki politikusokat és elemzőket, vajon a parlamenten belül vagy kívül lehet hatékonyabb az ellenzék? Több, hatékonyabb eszköz a kordonbontás látszatpolitizálásnál? Hol tartanak az ellenzéki pártok valamivel több mint egy évvel a Fidesz negyedik kétharmados választási győzelme után? Az erről készült videóriportot itt nézheti meg:

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG