Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ismét könnygázzal oszlatták a státusztörvény ellen tüntetőket Orbán Viktor hivatalánál


Rendőrök próbálják kiszorítani a Miniszterelnökség melletti építési területről a kordont lebontó tüntetőket a budai Várban 2023. máus 3-án
Rendőrök próbálják kiszorítani a Miniszterelnökség melletti építési területről a kordont lebontó tüntetőket a budai Várban 2023. máus 3-án

A tiltakozók, zömében fiatalok, bejelentettek egy népszavazási kezdeményezést amelyben egyebek között a státusztörvény elutasítását és oktatási minisztérium létrehozását kezdeményezik. A Központi Nyomozó Főügyészség csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indított nyomozást.

A státusztörvény elleni és az oktatás jövőjéért szerveztek újabb tüntetést civilek Budapesten szerda délután. A tiltakozók a Szent István Bazilikánál gyülekeztek, majd a Belügyminisztériumhoz vonultak. Egy rövid időre elfoglalták a Margit hidat, majd a Kossuth nótát énekelve, a Clark Ádám téren keresztül, a budai Várba, a Miniszterelnökség épületéhez, a Karmelitához mentek.

A 24.hu beszámolója szerint a „szabad ország, szabad oktatás”, valamint a „nincs tanár, nincs jövő” rigmusok mellett azt is skandálta a tömeg, hogy „a könnygáz nem tanít", „Pintér takarodj” és "rendőrállam nem jogállam".

A tömeg a budai Várban Orbán Viktor hivatalánál behatolt a Karmelita melletti építési területre. Ekkor, a Telex videóriportjának képei szerint a múlt hetinél jóval nagyobb rendőri fellépéssel találkoztak a tiltakozók. A tüntetők egyebek között azt kiabálták, hogy „Mocskos Fidesz”, „Diktátor!” , „Bűnözőket védtek!" A rohamrendőrök könnygázt vetettek be, gumibottal igyekeztek távol tartani, kiszorítani a tiltakozókat a Miniszterelnökségnek is helyet adó épülettől.

Tüntetők és rohamrendőrök Budapesten 2023. május 3-án Orbán Viktor miniszterelnök hivatalánál, a budavári Karmelita kolostornál. Fotó:Vörös Szilárd
Tüntetők és rohamrendőrök Budapesten 2023. május 3-án Orbán Viktor miniszterelnök hivatalánál, a budavári Karmelita kolostornál. Fotó:Vörös Szilárd

A tömegben feltűnt több ellenzéki politikus, mások mellett Hadházy Ákos független parlamenti képviselő, a párbeszédes Tordai Bence, valamint a Momentumból Fekete-Győr András és Gelencsér Ferenc. Tompos Mártont a rendőrök a Karmelitánál kirobbant dulakodás közben kiemelték a tömegből, bevitték a rendőrsorfal mögé, ahol a csuklójánál fogva megkötözték.

A rendőrség honlapján másnap reggel negyed 9-kor azt közölték, hogy öt embert előállítottak, hivatalos személy elleni erőszak miatt büntetőeljárást kezdeményeznek ellenük, és más tiltakozók beazonosítása folyamatban van.

Másfél órával később a Központi Nyomozó Főügyészség sajtóközleményében az szerepelt, hogy a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt nyomoz a 2023. május 3-án, este, a Karmelita kolostor előtti tüntetésen történt rendőrök elleni támadással kapcsolatban, az ügyben egy személyt vettek őrizetbe, és az eljárás érdekeire hivatkozva más tájékoztatást nem adnak.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG