Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kordonok nélkül indul útjára Budapesten a 28. Pride


A menet két év kényszerű kihagyás után újra az Andrássy úton vonul, jóllehet a Mi Hazánk megpróbálta beelőzni a Pride-ot egy területfoglalási engedéllyel, ez azonban idén nem sikerült.

Délután 3 órakor a Városligetből, a Vajdahunyad várától indulnak a résztvevők, az Andrássy úton egészen az Oktogonig mennek, majd a Teréz körútra fordulnak. Onnét Király utca – Felsőerdősor utca – Kodály körönd az útvonal, végül ugyancsak az Andrássyn vonulva eljutnak a Hősök terére, majd vissza a Vajdahunyad várához.

Több ellenzéki párt is indít kamiont, köztük az MSZP, a Párbeszéd – Zöldek, a Momentum és a Kétfarkú Kutya Párt.

Kordonok ezúttal nem lesznek, mindössze a Vajdahunyad váránál választják el a programot és résztvevőit egy másik eseménytől, illetve a biztonságos közlekedést próbálják megoldani leválasztással, így például a nagykörúti villamossínek mentén emelnek kerítést.

Ehhez kapcsolódóan: LMBTQ: könyveket fóliáznak be a Libriben, hogy ne lehessen belelapozni

A 28. Budapest Pride-ot Karácsony Gergely főpolgármester nyitja meg. Az esemény kapcsán 38 ország budapesti nagykövetsége és több kulturális intézet állt ki közös nyilatkozatban a magyarországi LMBTQI+-közösség mellett. Azt írták:

„Aggasztónak tartjuk azokat a jogszabályokat és politikai retorikát, a többi között Magyarországon is, amelyek ellentétben állnak a diszkriminációmentesség, a nemzetközi emberi jogi törvények és az emberi méltóság elveivel, és hozzájárulnak az LMBTQI+-közösség megbélyegzéséhez.”

Kiállnak amellett, hogy a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális embereket is megilleti az egyenlőséghez és diszkriminációmentességhez, a szabad véleménynyilvánításhoz és békés gyülekezéshez való jog, és elítélik az összes olyan erőszakos cselekményt, diszkriminációt, megbélyegzést és zaklatást, amelyeket szexuális orientáció, nemi identitás/nemi jellemzők alapján követnek el bárki ellen – teszik hozzá.

Videóriportunk: Nyáry Krisztián: „Ez egy olyan törvény, amit nem lehet végrehajtani” – Könyvesboltok kontra gyermekvédelmi törvény

Az aláírók sorát az Egyesült Államok vezeti, és Lengyelország kivételével köztük van az Európai Unió összes tagállamának budapesti nagykövetsége.

A 28. Budapest Pride-ot szombat este a szokásos Rainbow Party zárja a Budapest Parkban.

XS
SM
MD
LG