Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

LMBTQ: könyveket fóliáznak be a Libriben, hogy ne lehessen belelapozni


Az Állami Könyvterjesztő Vállalat jogutódjaként 1991-ben létrehozott Libri Könyvkereskedelmi Kft. üzlete a Nyugati téren (illusztráció)
Az Állami Könyvterjesztő Vállalat jogutódjaként 1991-ben létrehozott Libri Könyvkereskedelmi Kft. üzlete a Nyugati téren (illusztráció)

Rácz-Stefán Tibor író posztolt erről közösségi oldalán egy videóval, amely a budapesti Westend bevásárlóközpontban lévő Libri könyvesboltban készülhetett.

A videóban olyan könyvek láthatók, amelyeket átlátszó fóliával vontak be, így nem lehet belelapozni. A felvétel készítője azt írta Facebookon: „Míg Angliában a Waterstones könyvesbolt LMBTQ-könyv-kiemeléseket csinál a Pride örömére, addig a Libri fóliába csomagolja ezeket a könyveket.”

A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) leányvállalata által felvásárolt Libri megerősítette a Telexnek, hogy a kormányzati narratíva szerint gyermekvédelmi, sokak szerint a szexuális kisebbségeket támadó törvény miatt fóliáznak be egyes könyveket. Nem minden budapesti üzletben tették ezt, de nem csak a Westendben vetették be a gyakorlatot.

Ehhez kapcsolódóan: Pedofiltörvény – Magyarország perben-haragban uniós partnereivel

A Szabad Európa is beszámolt arról áprilisban, hogy a kötelezettségszegési eljárás elindítása után az Európai Bíróság elé került a magyar kormány – kritikusai által homofóbnak nevezett – törvénye. Az eljárás támogatóihoz legutóbb csatlakozó Svédországgal már tíz tagállam erősíti az Európai Bizottság álláspontját. Erről készített podcastunkat itt hallgathatja meg:

Ebben az ügyben gyakorlatilag az Európai Parlamenttel áll szemben a magyar kormány
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:12:42 0:00
  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG