Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Korlátozások a Mol és az OMV benzinkútjain


Autós tankol a Mol gyáli töltőállomásán 2020. január 1-jén
Autós tankol a Mol gyáli töltőállomásán 2020. január 1-jén

Péntektől magyar rendszámú személyautóval maximum ötven litert lehet tankolni a hatósági áras üzemanyagból a Mol töltőállomásain, értesült az ugytudjuk.hu. További változás, hogy üzemanyagkannába kizárólag piaci áron lehet üzemanyagot venni. Frissítés: péntek délelőtt 11 órától az OMV kútjain is bevezették az 50 literes korlátozást.

Ha valaki autóba és kannába is tankol, akkor a kasszánál mindkét esetben a piaci árat kell fizetnie, ami péntektől a benzinnél literenként 779 forint, gázolajnál pedig 833 forint.

Az értesülés egybevág azokkal a tájékoztatásokkal, melyek csütörtökön este jelentek meg több benzinkút hivatalos Facebook-oldalán, vette észre a 24.hu.

A kőszegi Mol-kút például azt írta a közösségi oldalra:

"2022. június 24-től (péntek)... Kisnyomású kútoszlopainkon az engedélyezett maximális tankolási mennyiség napi 50 liter. Nagynyomású kútoszlopunkon a magyar rendszámú 3,5 - 7,5 t össztömegű, valamint a mezőgazdasági erőgépek továbbra is mennyiségű limit nélkül hatósági áron vásárolhatnak. Edényzetbe, kannába történő tankolás esetén a PIACI ár érvényes."

Azt kérik a vevőktől, hogy aki járműbe és kannába is tankol, azt elkülönítve, a benzintankba történő tankolás kifizetése után, új vásárlásként tegyék meg. Aki nem így tesz, annak a piaci árat számolják fel.

Péntektől egyébként a benzinért bruttó 7 forinttal kell kevesebbet fizetni, míg a gázolaj piaci ára bruttó 7 forinttal emelkedett. A hatósági ár továbbra is 480 forint.

A Mol indoklása

Később a Mol hivatalosan is megerősítette a korlátozás bevezetését. Mint a társaság közleményében jelezte, a limitet aszerint határozták meg, hogy „mi az a mennyiség, ami a lakossági felhasználók számára elegendő, a jellemző átlagos tankolást meghaladja”.

Hozzátették: „céljuk az, hogy a kormányrendelet betartása mellett minden vásárlónak biztosítsák a kiszolgálását és a töltőállomások zavartalan működését”.

Frissítés: Péntek délelőtt az OMV is bejelentette az 50 literes korlátot

A társaság Facebook-oldalán jelent meg a tájékoztatás, amely szerint 2022. június 24-én 11:00-tól megváltozott a kisnyomású kútoszlopokon egyszerre kiadható hatósági áras üzemanyagok mennyisége: egy gépjárműbe ebből alkalmanként maximum 50 liter, és kannába üzemanyag kizárólag piaci áron vásárolható.

Hozzáteszik ugyanakkor, hogy egyes töltőállomások a fentiektől eltérő korlátozásokat is alkalmazhatnak.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG