Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Korlátozásokra készül a kormány az elszaladt építőipari árak miatt


Orbán Viktor a Kossuth rádióban
Orbán Viktor a Kossuth rádióban

Második napja nincs újabb halálos áldozata a járványnak, az oltottak száma július 2-án, pénteken eléri az 5,5 milliót, ami a nyitás már bejelentett újabb lépéseinek a feltétele – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. A kormány kiviteli korlátozásokra készül bizonyos építőipari termékek esetében.

A miniszterelnök a friss járványadatokat ismertetve elmondta: 66-an vannak kórházban, közülük 22-en szorulnak gépi lélegeztetésre. Orbán Viktor szerint a beoltottak száma pénteken eléri az 5,5 milliót, a második oltást is megkapottak száma a következő két nap alatt elérheti az ötmilliót.

Negyedik hullám, harmadik oltás

A negyedik hullámról Orbán Viktor azt mondta, hogy a világ nagy részében szeptember, október környékén lesz negyedik hullám, de az, aki be van oltva, jó eséllyel ebből kimarad. A kontrollmérések szerint 100-ból 10 ember az oltottak közül is újrafertőződhet, de esetükben is enyhébb lefolyású a betegség.

A miniszterelnök szerint Magyarország felkészült a negyedik hullámra. Ugyanakkor ismét azt kérte a több millió magyartól, aki nem oltatta be magát, hogy oltassa be magát "ne abból induljon ki, amit most lát, hanem abból, amit a legnehezebb pillanatokban élt át az ország".

Orbán Viktor közölte, hogy Magyarországon egyelőre nem adnak be harmadik oltást, mert nem tudják még, hogy annak milyen hatása lenne. Lehet, hogy elérkezik az a pillanat, amikor azt mondják a szakemberek, hogy lehet harmadik oltást lenni, de ez még nem jött el - fogalmazott a kormányfő. Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, Oroszországban és Törökországban már elindult a kampány a harmadik oltásra.

Exporttilalom és extraprofit-adó jön az építőanyag drágulása miatt

Az építőanyagárak elszaladására reagál a kormány. Azért szaladtak el az árak a miniszterelnök szerint, mert megnőtt a kiviteli mennyiség bizonyos építőipari termékek esetén. A kormány ezért októbertől állami elővásárlási jog és kiviteli bejelentési kötelezettség bevezetésére készül. Hogy miért várnak négy hónapot az exporttilalommal, azt azzal magyarázta Orbán Viktor, hogy az "EU részei vagyunk, ezért be kell ezt jelenteni Brüsszelben, és ez négy hónap".

Bizonyos termékeknél, ha valaki egy ár fölé megy, ott egy elvonják az árszint feletti összeg 90 százalékát, vagyis extraprofit-adót vezetnek be. Konkrétan említette a miniszterelnök a kavicsot és a sódert, de más termékeknél is készülnek erre.

Orbán Viktor szerint a nyitás, ami az 5,5 millió beoltott elérésével újabb fokozatához ér, önmagában is segíti a gazdasági teljesítmény növekedést, de nem olyan gyorsan indul újra az élet, mint azt az ember gondolná, a gazdasághoz szükséges aktivitás beindításához kellenek kormányzati lépések.

XS
SM
MD
LG