Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A kormány szerint jövőre megérkezik a hétmilliárd euró támogatás


Orbán Viktor és Ursula von der Leyen Brüsszelben 2020. február 20-án
Orbán Viktor és Ursula von der Leyen Brüsszelben 2020. február 20-án

A kormány úgy számol, hogy decemberben felfüggesztik a 7,5 milliárd eurós, Magyarországnak járó EU-s támogatás kifizetését, de arra is számít, hogy 2023 első felében sikerül megállapodni, és legalább hétmilliárdnyi forrás felszabadulhat. Gulyás Gergely szerint az Európai Bizottság politikai nyomásra cselekszik.

Tegnap kiszivárgott a hír, hogy az Európai Bizottság továbbra sem járul hozzá ahhoz, hogy Magyarország megkapjon 7,5 milliárd euró (mintegy háromezer milliárd forint) uniós forrást. Az Európai Bizottság értékelése szerint ugyanis Magyarország nem teljesítette valamennyi vállalását, főleg a korrupció elleni intézkedésekkel elégedetlenek. A bizottság tehát azt javasolja, Magyarország csak akkor kapja meg a pénzeket, ha teljesíti vállalásait, de a végső szót a felfüggesztésről a tanács mondja ki, várhatóan december első hetében. Erről itt írtunk részletesen.

Erről a javaslatról és a pontos kifogásokról azonban a bizottság hivatalosan még nem tájékoztatta a kormányt, mindössze egy háttérbeszélgetést tartottak szerdán Brüsszelben. Erre reagálva csütörtök délelőtt a magyar kormány is tartott egy háttérbeszélgetést, amelyen Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is részt vett.

Navracsics hangsúlyozta, hogy ha valóban az valósul meg, amit az Európai Bizottság kiszivárogtatott, az nem okoz csúszást a kormány által eredetileg tervezett menetrendhez képest. A kormány ugyanis eleve csak azzal számolt, hogy év végig elfogadják a támogatások folyósításához szükséges megállapodásokat (a következő költségvetésre vonatkozó partnerségi megállapodást és a helyreállítási alap felhasználására vonatkozó magyar tervet), és várhatóan ez meg is fog történni a következő hetekben. A bizottság az egyes intézkedések végrehajtásának módját kifogásolja, de itt végső határidőnek eleve 2023. március végét vállalta a kormány – hangsúlyozta Navracsics.

Gulyás Gergely azt mondta, a kormány ugyanakkor arra számít, hogy a tanács el fogja fogadni a bizottság álláspontját, és megszavazza a források további felfüggesztését.

Ezzel együtt a kormányban úgy számolnak, hogy 2023 első felében hétmilliárd euró forrás felszabadulhat a most még befagyasztott 7,5 milliárdból, Magyarország nem fogja elveszíteni ezt az uniós támogatást. Mivel a források egyharmadát egyáltalán nem érinti a felfüggesztés, azt a pénzt folyamatosan fel lehet használni – és az ki is fog tartani 2023 első felében.

A kormány továbbra is azt mondja, hogy a pedagógusok béremelésre ez az uniós pénz jelentené a forrást, és amint megérkezik a pénz, megemelik a tanárok fizetését. Ha csak márciusban jön létre a megállapodás, a pedagógusoknak akkor is januártól – visszamenőlegesen – kifizetik a magasabb bért.

Navracsics Tibor és Gulyás Gergely is azt hangoztatta, hogy ők hivatalosan nem tudnak semmit, a bizottság ugyanis nem tájékoztatta a kormányt arról, mik a kifogásaik. A kiszivárgott hírek szerint a korrupció elleni küzdelem jegyében felállított Integritás Hatóság bizonyos jogköreit és a korrupciós perekre vonatkozó új mechanizmust is érintik a bizottság kifogásai. Gulyás szerint azonban a bizottság az Európai Parlament politikai nyomásgyakorlásának engedett, amikor a források felfüggesztését javasolta, mert a kormány mindent betartott eddig, amit vállalt. A bizottság azon kifogása például, hogy az Integritás Hatóság nem vizsgálhat minden vagyonnyilatkozatot, álságos Gulyás szerint. Az IH ugyanis a nyilvános vagyonnyilatkozatokat vizsgálhatja – így a politikusokét is –, és a bizottság korábban már rábólintott erre a megoldásra – mondta Gulyás. Navracsics hangsúlyozta, hogy ennek ellenére a kormány nyitott minden megoldásra, és továbbra is kompromisszumkész lesz a tárgyalásokon.

Gulyás azt is hozzátette, hogy ügyeket eddig sem kötöttek össze, és ez után sem fognak, azaz az uniós minimumadót vagy a közös uniós hitelfelvételt nem zsarolásból blokkolja a magyar kormány, hanem azért, mert önmagukban is ellenzi ezeket az intézkedéseket. A közös hitelfelvétel annak kapcsán merült fel, hogy az EU 18 milliárd euró forrást adna Ukrajnának. Gulyás szerint a támogatást meg kell adni Ukrajnának, de nem uniós hitelből.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG