Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kedden nyújtja be a Fidesz parlamenti frakciója a „szuverenitásvédelmi” törvényt


Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. november 9-én
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. november 9-én

Erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a Kormányinfón. A tájékoztatón emellett szó volt arról is, hogy a kormány nem támogatja az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával, és úgy látja, hogy decemberre biztosan egy számjegyű lesz az infláció. A kormány álláspontja az, hogy az emberi életről nem az embernek kell döntenie – mondta Gulyás Gergely a gyógyíthatatlan beteg Karsai Dániel alkotmányjogász keresetével kapcsolatban.

A Fidesz parlamenti frakciója november 14-én nyújtja be a kormány narratívájában szuverenitásvédelmiként emlegetett törvényjavaslatot. Ennek legfontosabb eleme Gulyás Gergely szerint, hogy míg eddig jogszabálysértésnek számított, a törvény elfogadása után bűncselekmény lesz, ha egy párt külföldről fogad el támogatást.

A javaslatban tartalmazni fogja, hogy milyen feladata és hatásköre lesz az úgynevezett Szuverenitásvédelmi Hatóságnak, amelynek a miniszter szerint fontos feladata lesz a figyelemfelkeltés is.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője júniusban beszélt először a körvonalazódó „szuverenitásvédelmi törvénycsomagról”, amellyel, mint fogalmazott, „borsot akarnak törni (…) a baloldali újságírók, álcivilek és dollárpolitikusok orra alá”.

Ehhez kapcsolódóan: Szuverenitás Hatóságot hozhat létre a Fidesz a „szuverenitás védelmére”

Korábban a Szabad Európa kormánypárti forrásai is novemberre ígérték a konkrét módosító javaslatok elkészültét és beterjesztését a parlamentnek. Információink szerint a törvénycsomagon egy szűk, néhány fős kör dolgozik Kocsis Máté vezetésével.

Ehhez kapcsolódóan: A TASZ, az Átlátszó és a Fidesz ritka együttállása a sajtószabadság ügyében

Tartani tudja a kabinet az egy számjegyű inflációt, pénteken lesznek meg az októberi inflációs adatok, várhatóan már tíz százalékhoz közelít vagy az alá megy, de novemberre biztosan. A kormány várakozásai szerint decemberre hét százalék körül lesz a mértéke – mondta Gulyás Gergely.

A miniszter azt mondta, a garantált bérminimum és a minimálbér emelése várhatóan messze meghaladja majd a pénzromlás mértékét, 2024 a gazdasági növekedés és a béremelés éve lesz a kormány szerint.

Arról is beszélt, hogy a kormány azért nem támogatja az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával, mert nem teljesíti a csatlakozási tárgyalásokhoz szükséges feltételeket, a háború előtt sem teljesítette, és azóta sem közeledett hozzá. Ukrajna totálisan korrupt, nem érett az uniós tagságra – fogalmazott Gulyás Gergely. Mint mondta, a magyar kormány azt az álláspontot képviseli, hogy valamilyen megkülönböztetett partneri viszonyt érdemes felajánlani Ukrajnának, de a csatlakozási tárgyalásoknak még nincs itt az idejük.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajna pénzügyi támogatását nem akadályozhatja meg Orbán Viktor, de az EU-s csatlakozási tárgyalások megkezdését igen

A kormány szerint új uniós Ukrajna-stratégia kell, mert a mostani megbukott. Hozzátette: az újabb nemzeti konzultáció, amelynek kérdőíveit a napokban elkezdik postázni, jó alkalom lesz arra, hogy megkérdezzék a magyar állampolgárok Ukrajnával kapcsolatos véleményét is.

A kormány szigorítja az idegenrendészeti törvényt. Szabályozzák az itt-tartózkodási idejét, családegyesítésre csak speciális esetben lesz lehetőség, és nem lehet több külföldi vendégmunkás Magyarországon, mint amennyi betöltetlen álláshely van. Ezekre az álláshelyekre elsősorban a magyar munkaerőt kell felvenni.

November 10-én érkezik a kiegészítő nyugdíjemelés januárig visszamenőleg, ez 2,5 millió embert érint és 190 milliárd forintba kerül. Januárban újabb hatszázalékos nyugdíjemelés lesz.

Gulyás Gergely azt mondta Karsai Dániel, a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogász ellenkeresetéről, hogy a kormány álláspontja szerint az emberi életről nem az embernek kell döntenie, ez mind a halálbüntetésre, mind az eutanáziára igaz. A miniszter később jobbulást kívánt Karsai Dánielnek, és hozzátette: „Bízzunk a csodában.” Az alkotmányjogász a Facebookon reagált Gulyás Gergely kijelentésére, tévesnek nevezve a jogvégzett miniszter álláspontját.

Ehhez kapcsolódóan: „Ez a kerület nagyon fontos a Fidesznek” – Pikó András józsefvárosi polgármester

Kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy nincs még főpolgármester-jelöltje a Fidesznek. Gulyás Gergely szerint több olyan politikus is van a soraikban, aki alkalmas lenne erre, mások mellett Fürjes Balázst, Láng Zsoltot és Wintermantel Zsoltot említette.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG