Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gulyás Gergelynek már korábban szólt Magyar Péter, hogy a nyilvánosság elé fog állni


Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón 2023. szeptember 13-án
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón 2023. szeptember 13-án

Erről a Kormányinfón beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter, amikor arról kérdezték, beszélt-e a kegyelmi botrányban érintett Varga Judit volt igazságügyi miniszter férjével a Partizán-interjú óta. A kegyelmi botrányról egyebek között azt mondta Gulyás Gergely, hogy Novák Katalin és Varga Judit lemondásával az ügyet a kormány lezártnak tekinti.

Ez volt az első Kormányinfó a kegyelmi ügy kirobbanása óta. Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy a kormányülésen levonták az ügy politikai következményeit. A miniszter ezek után arról beszélt, hogy minden korábbinál nagyobb mértékben támogatta az Orbán-kormány a gyermekeket és a családokat, majd felsorolta az intézkedéseket, hozzátéve, hogy az intézkedéseket a baloldal nem szavazta meg.

A családügyi miniszterből államfővé választott Novák Katalinnak és Varga Juditnak igazságügyi miniszterként Gulyás Gergely szerint kulcsszerepe volt ezeknek a gyermek- és családvédelmi intézkedéseknek a meghozatalában.

A kegyelmi botrányról

Gulyás Gergely érthetőnek nevezte, hogy a társadalom értetlenül állt a kegyelmi döntés előtt. Szerinte az történt, aminek történnie kellett, Novák Katalin és Varga Judit vállalta a felelősséget, és lemondott.

Arra a kérdésre, hogy miért nem reagált Orbán Viktor az államfő lemondására, Gulyás Gergely azt felelte, holnap mond évértékelőt a miniszterelnök.

A botrányban Orbán Viktor és Balog Zoltán református püspök szerepét firtató kérdésekre válaszolva Gulyás Gergely egyebek között azt állította, hogy a miniszterelnök és ő maga is a sajtóból szerzett tudomást a kegyelmi ügyről. Balog Zoltán nem tájékoztatta korábban Orbán Viktort, hogy K. Endre kegyelméért lobbizott volna.

„A kormánynak nincs véleménye a református egyház belügyeiről” – így reagált arra a miniszter, hogy szerinte le kellene-e mondania Balog Zoltánnak.

Arra a kérdésre, tervezi-e a kormány kivizsgálni, ki nyújtotta be K. Endre kegyelmi kérvényét, Gulyás Gergely nemmel felelt, szerinte „a sajtó segítségével többnyire lefolytak a vizsgálatok”.

A parlament a tavaszi ülésszakban dönthet Orbán Viktor alkotmánymódosítási javaslatáról, amely szerint a gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények elkövetői nem kaphatnak kegyelmet.

A parlament február 26-án fogadja el Novák Katalin lemondását, onnan számított 30 napon belül kell megszavazni az új köztársasági elnököt, akinek személyéről, reményei szerint, két héten belül döntenek.

Ehhez kapcsolódóan: Orbán Balázs: Novák Katalin döntése, Varga Judit felelőssége, Magyar Péter állításai fikciók

Gulyás Gergely azt állítja, Magyar Péter hónapokkal ezelőtt szólt neki, hogy a nyilvánosság elé fog állni

A sajtótájékoztatón több kérdést is feltettek Gulyás Gergelynek Magyar Péterrel kapcsolatban. Varga Judit volt férje a Partizánnak adott interjúban beszélt arról, hogy barátság fűzte Gulyás Gergelyhez.

Gulyás Gergely azt mondta, hogy nem beszélt Magyar Péterrel az interjú óta, előtte hónapokkal azonban kapott egy üzenetet tőle, amely arról szólt, hogy ha az állami állásait elveszíti, a nyilvánosság elé fog állni. Gulyás úgy fogalmazott, nem akarta ebben Magyart megállítani, mert „nem szeretem, ha fenyegetnek”. Később arról is beszélt a miniszter, hogy szerinte nincs összefüggés a Diákhitelnél tartott KEHI-vizsgálat és Magyarék első szétválása között.

A miniszter szerint Rogán Antalnak és a NER-nek sem kell tartania Magyar Pétertől.

Nem sokkal a Kormányinfó után Varga Judit volt férje a közösségi oldalán Gulyás Gergelynek címzett posztban reagált a Kormányinfón elhangzottakra. A bejegyzést azzal zárja, megköszönné, ha a magyar közélet megtisztulása érdekében Gulyás Gergely befáradna vele a Központi Nyomozó Főügyészségre egy, az egész országot felkavaró büntetőügyben tanúskodni.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG