Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Balázs: Novák Katalin döntése, Varga Judit felelőssége, Magyar Péter állításai fikciók


Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója
Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója

A miniszterelnök politikai igazgatójától egyebek között azt kérdezte a Telex, tudja-e, miért kapott kegyelmet K. Endre.

Orbán Balázs azt mondta, ő is csak abból tud kiindulni, amit Novák Katalin mondott. Amikor azt kérdezték a miniszterelnök politikai igazgatójától, tudott-e a kormányfő erről a kegyelmi ügyről, Orbán Balázs azt mondta, az alkotmány szerint a kegyelmi ügyekről a köztársasági elnök dönt.

Ehhez kapcsolódóan: Pedofilügy: K. Endre gőzerővel akadályozta a büntetőeljárást az áldozatok szerint

„Szerintem ez egy hibás döntés volt. Szerencsére a köztársasági elnök asszony is elismerte, hogy hibás döntést hozott. Hogy mi volt ennek az oka, azt tőle kellene megkérdeni”mondta Orbán Balázs, akit egy könyvbemutatón értek el az újságírók.

„A köztársasági elnök elmondta többször, hogy erről az ügyről mit gondol, mi is csak ennyit tudunk” – fogalmazott Orbán Balázs, emlékeztetve arra, hogy a kegyelmi intézmény mindenütt a világon az államfő diszkrecionális jogköre.

Arra a felvetésre, hogy a kegyelmi döntést még igazságügyi miniszterként ellenjegyző Varga Judit volt férje szerint például Budaházy György kegyelmi ügyéről kormányülésen is volt szó, Orbán Balázs ugyanazt ismételte: az igazságügyi miniszternek van felelőssége, és a köztársasági elnök döntése.

Azokról az állításokról, amelyeket Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Partizánban és a saját Facebook-oldalán is közölt, Orbán Balázs azt mondta, azokat ő az irodalmi műfaj részének tekinti.

Amikor Balog Zoltán kegyelmi ügyben játszott szerepéről kérdezték, illetve arról, hogy szerinte le kellene-e mondania a református püspöknek, Orbán Balázs azt mondta: katolikusként a látszatát is szeretné elkerülni annak, hogy a református egyház belső ügyeit kommentálja.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG