Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gulyás Gergely: Februárban már a megemelt bért kapják a pedagógusok


Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy korábbi, 2021-es Kormányinfón
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy korábbi, 2021-es Kormányinfón

Márciustól a szakápolók is emelt bért kapnak – mondta a Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ha azt keresik a tanárok, kik a legnagyobb ellenségei a béremelésnek, akkor a baloldal után rögtön a pedagógus-szakszervezetek következnek – közölte Gulyás Gergely.

Még ebben a ciklusban meg fogják duplázni a pedagógusbéreket – mondta a miniszter, aki emlékeztetett rá: a kormány vállalta, hogy 2030-ig a diplomásátlagbér nyolcvan százalékáig emeli a pedagógusok fizetését. Ez hatezermilliárd forintba kerül, amiből hétszázmilliárdot uniós forrásokból fizetnek.

Gulyás Gergely szerint a kormány elismeri, hogy a pedagógusok anyagi megbecsültsége elmarad a kívánatostól, de ahhoz, hogy ezen változtassanak, szükség van az uniós forrásokra. Hozzátette: ezek a pénzek járnak Magyarországnak.

Mint mondta, január végéig minden pedagógus megkapja a megemelt fizetésről szóló határozatot. Most, hogy jönnek az uniós források, már februárban 32,2 százalékkal növelt bérhez jutnak a pedagógusok. A szakképzésben dolgozók is megkapják ezt – tette hozzá a miniszter, aki szerint idén 612 ezer forint lesz a pedagógusok átlagbére.

Jövőre további 21 százalékos emelés jön, így az előrejelzések szerint 2025-ben bruttó 812 ezer forint felett lesz a pedagógus-átlagbér. Ha a diplomásátlagbér emelkedik, akkor a korrekciót is állja a kormány. 2026-ra bruttó 880 ezer forintos fizetéssel számolnak – mondta Gulyás Gergely.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője, Nagy Erzsébet ugyanakkor egy nappal korábban, a közoktatási államtitkárral folytatott újabb egyeztetés előtt arra hívta fel a figyelmet, hogy az eddigi információik alapján a fizetési fokozatonként megállapított minimumok nem érik el a 32,2 százalékot, kivétel a gyakornokok köre, de nekik is a novemberi bérükhöz képest valósulna meg az emelés, tehát a szakszervezet szerint a decemberi bérhez képest ez náluk is csak 25 százalék.

Gulyás Gergely a Kormányinfón bírálta a szakmai érdekképviseletet. Úgy fogalmazott: ha azt keresik a tanárok, kik a legnagyobb ellenségei a béremelésnek, akkor a baloldal után rögtön a pedagógus-szakszervezetek következnek.

Emelik a szakápolók bérét, és az államigazgatásban is béremelés jöhet

Márciustól bruttó 595 ezer forintról húsz százalékkal emelik a szakápolók bérét, így bruttó 715 ezer forint lesz a szakápolói átlagbér. Ez az orvosbérek 37 százaléka; az orvosok átlagbére jelenleg bruttó 2,2 millió forint.

Január 1-jétől emelkedik a nyugdíj, Gulyás Gergely szerint az emelés mértéke magasabb lesz, mint az infláció.

A rendvédelmi dolgozók átlagbére 79.500 forinttal emelkedik. A katonák körében átlagosan 11 százalékos béremelés történt január 1-jével. A gyed 373 ezer, a diplomás gyed 186 ezer, a mesterképzésben részt vevők ellátása 228 ezer forintra nőtt.

A minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum tíz százalékkal emelkedett, ehhez közelítő béremelések várhatók a nemzetgazdaság egészében – mondta a miniszter.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG