Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

PDSZ: Az oktatás nem világnézet vagy pártállás kérdése, mindenkinek fontos kell hogy legyen


Demonstráció az oktatásért Budapesten, a Ferenciek terén 2024. január 17-én
Demonstráció az oktatásért Budapesten, a Ferenciek terén 2024. január 17-én

Újabb egyeztetést tartanak a pedagógus-szakszervezetek képviselői Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral. „Azt reméljük, meg fogjuk tudni, mennyi lesz az annyi, hogy néz ki a 32,2 százalékos béremelés” – mondta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője.

A tervezett egyeztetés napjának reggelén is volt Zebraszerda Budapesten, a Ferenciek terén, és az esemény Facebook-oldala szerint több településen az országban. Ezzel a figyelemfelkeltő akcióval szeretnék elérni a szervezők, hogy az utca embere értesüljön arról: a pedagógusok nem adták fel céljaikat.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője a közösségi oldalra feltöltött videóban elmondta: úgy tudja, a mai egyeztetésre a köznevelési államtitkárral meghívást kapott a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Horváth Péter egyébként pár napja az InfoRádió Aréna című műsorában egyebek között arról beszélt, hogy január folyamán tudják meg az oktatásban dolgozók, mennyivel növekszik a bérük. Szerinte az átlagos emelés 32,2 százalékos lesz, ami eltérő mértékben érinti a tanárokat:

  • a kezdő pedagógusoknál átlagosan 32 százalék,
  • a pedagógus I. fokozatúaknál nagyjából 31 százalék,
  • a pedagógus II. fokozatúaknál nagyjából 29 százalék,
  • a mestereknél 21 százalék,
  • a kutatóknál 17 százalék.

Ehhez jön az egyetemi mesterfokozatért járó két százalék, illetve a természettudományos hiányszakmákban (biológia, kémia, földrajz, fizika, természetismeret, digitális kultúra/informatika, matematika) dolgozóknak járó további négy százalék – tette hozzá Horváth Péter, aki szerint ez a kiegészítés a pedagógusok harmadát érintheti.

A PDSZ ügyvivője ugyanakkor arról beszélt videójában, hogy az iskolaigazgatókat eddig nem vonták be a bérek kialakításába, ahogy a nevelőtestületeket sem. Nagy Erzsébet szerint így Horváth Péter iskolaigazgatóként nem tudhatja, mennyit fognak keresni a kollégái.

Nagy Erzsébet szerint egyelőre annyit tudni, hogy a fizetési fokozatonként megállapított minimumok nem érik el a 32,2 százalékot, kivétel a gyakornokok köre, de nekik is a novemberi bérükhöz képest valósulna meg az emelés, tehát a szakszervezet szerint a decemberi bérhez képest ez náluk is csak 25 százalék.

Nagy Erzsébet szerint továbbra is meglehetősen nagyfokú az elvándorlás a pedagóguspályán, miközben olyan rendelkezések léptek hatályba a státusztörvény végrehajtási rendeletével, hogy egy tanító is bármilyen tantárgyat taníthat felső tagozaton, illetve egyes foglalkozásokat tarthatnak nem pedagógus végzettségűek is, ha az igazgató meggyőződött az alkalmasságukról. Itt már csak gyermekmegőrzésről van szó, színvonalas oktatásról nem lehet beszélni – véli Nagy Erzsébet.

Miközben a diákok száma emelkedett, az elmúlt tíz évben soha nem volt olyan alacsony a fő munkaviszony keretében foglalkoztatott pedagógusok száma, mint a mostani, 2023/2024-es tanévben – írta meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss oktatási adatai alapján a Népszava. A KSH szerint jelenleg 145.589 főállású pedagógus dolgozik a köznevelésben és a szakképzésben, ez 1610 fővel kevesebb az előző év azonos időszakához képest. Ez újabb mélypontot jelent a fő munkaviszonyban foglalkoztatott pedagógusok számában, eddig a 2020/2021-es adatok voltak a legalacsonyabbak, ami 146.730 főt jelentett. Az adatok alapján az általános iskolai pedagógusok létszáma esett vissza leginkább.

A PDSZ ügyvivője hangsúlyozta: a színvonalas oktatásnak csak az egyik eleme a bér, ugyanolyan fontos a munkateher csökkentése, az autonómia biztosítása, a szabad tankönyvválasztás, a Nemzeti alaptanterv felülvizsgálata és az, hogy a kormányon belül önálló szaktárcája legyen az oktatásnak, ahol a miniszter szakember, nem rendőr. Mint mondta, ezek a követelések továbbra is nagyon aktuálisak, sőt egyre inkább azok.

Hozzátette: az oktatás nem jobb- vagy baloldaliság kérdése, mindenkinek fontos kellene hogy legyen pártállástól és világnézettől függetlenül.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG